Så gifter du dig i Paris

Säg Oui! i romantikens huvudstad

1 av 4 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Anders Risberg och Cynthia Lartey lämnade släkten hemma i Sverige. "Det här är vår egen grej!"
RESA

- Egentligen hade jag tänkt fria till dig i Eiffeltornet. Men nu står vi här, säger Anders Risberg och häller upp champagne till Cynthia.För en halvtimme sen gifte sig Malmöparet - i skuggan av Eiffeltornet.

Paris är svenskarnas hemligaste och mest eftertraktade kärleksnäste.

Efter 14 år tillsammans hade Cynthia redan tackat ja till Anders frieri hemma i Malmö.

Det återstod att bestämma hur och var 34-åringarna skulle gifta sig. Under nyårskvällen framstod allt som solklart för Anders Risberg: De skulle naturligtvis gifta sig i Paris! Cynthia Lartey kunde inte annat än hålla med.

- Det här är ju romantikens stad. Detta är en fullträff! säger hon och rättar till en crèmefärgad sidenros i sin frisyr.

Anders Risberg hade tur när han bokade tid för vigsel på Sveriges ambassad i Paris. Redan i början på februari kunde de komma ned och gifta sig. Vanligtvis är det ett halvårs väntan för vigsel i det lilla ljusblå rummet på ambassadens bottenplan. Den som nu vill gifta sig i Ljusets stad får vänta till september, meddelar den konsulära avdelningen.

På utrikesdepartementet i Stockholm bekräftar man det höga trycket på Paris:

- Av alla de 22 städer i världen där svenskar kan gifta sig på ambassad eller konsulat så är Paris helt klart den mest efterfrågade, säger Madeleine Beronius på UD.

Paris har en alldeles speciell dragningskraft på förälskade svenskar. Hit åker man inte för att ordna stora partyn. Det flesta gör i stället som Anders och Cynthia - lämnar släkten hemma. Eller som Anders säger:

- Det här är vår egen grej!

Oftast är det just mannen som har ordnat med allting. Gärna i hemlighet. Somliga män försöker - lönlöst - att komma undan med hindersprövningen: det obligatoriska pappret som även kvinnan måste skriva under. Ibland är det i stället föräldrarna som förs ned till ambassaden ovetande om vad deras barn har kokat ihop.

Men allra oftast är det en promenad på tu man hand längs med Seineflodens kluckande kajer som lockar. Liksom en stillsam middag kring tända ljus någonstans i Montmartre. Det är en verklig fest för livet.

Fakta/Gifta sig i Paris

Magnus Falkehed