Budgetguide till Rivieran

Här är kändisarnas favorittillhåll på franska lyxkusten

1 av 4 | Foto: DOMINIQUE JACOVIDES
Nice har ett sprudlande stadsliv och på paradgatan Promenade des Anglais vid Medelhavets rand kan budgetturisten trängas med dollarmiljonären.
RESA

Den azurblåa kusten med lyxstränder, jetsethotell och jättejakter.

Så brukar Rivieran framställas. Men det finns budgetalternativ.

Möt våren på ständigt trendiga Côte d"Azur - utan att vara miljonär. Filmstjärnor, miljonärer, kungligheter rör sig alla hemtamt på den franska guldkusten. De långa stränderna, Medelhavets varma, kristallklara vatten, de exklusiva jakterna, vårsolen, känslan av att vara mitt i gräddan.

Allt drar människor hit. Men faktum är att den franska sydkusten inte alls behöver vara så dyr.

Nice - något av Rivierans huvudstad - är en genuin och prisvärd fransk medelhavsstad. Någon snobbig dryghet märks heller inte av. Res hit med kompisarna, ta första vårdoppet på dagen och ha roligt på nätterna.

Vill du ha lantligt lugn - välj inte Nice. Det är en riktig stad, nästan i Göteborgs storlek, med ett ordentligt stadsliv.

Strandpromenaden Promenade de Anglais dominerar på dagen, klubbar och barer på natten. Nice är en stad att ha roligt i och utelivet drar folk långväga ifrån.

Staden ligger dessutom perfekt till för utflykter till Monaco och andra metropoler längs kusten. Så är Nice också en av fransmännens önskestäder att bo i.

Att åka till Rivieran utan att bada är som att åka till fjällen utan att åka skidor. Men du behöver absolut inte skämmas om du inte vågar dig i det på vårkanten kylslagna vattnet (temperaturen spränger normalt 20 graders-strecket först i juni): stranden handlar lika mycket om att visa upp sig som att sola och bada.

Du kan stöta på allt från filminspelningar, jonglörer till inlinesartister. Men här får du ingen sand mellan tårna. Stränderna består av små, runda stenar.

Även om Rivieran mest handlar om stränder, bad och flärd bjuder den också på sköna naturscenerier med höga berg som ofta stupar ända ned till havet. Bergsklättring, skärmflygning eller bara enkel fotvandring ger nya perspektiv om du tröttnar på havet.

Snabbfakta

Plusguide/Nice

Bo Svernström