En sagoresa för vinälskare

Loire-dalen: Se druvorna skördas - och sov sen som en kung

RESA

Törnrosa sov i ett. I ett annat bodde Leonardo da Vinci.

Kombinera Parisresan med en rundtur bland Loiredalens slott.

Vingårdarna i närheten är en extra bonus för dig som vill smaka dig fram genom Frankrike.

Foto: AP
Åk nu så hinner du kanske med att se druvorna skördas.

Slottet ser precis ut som i sagan. De kraftiga cederträdens grenar omsluter byggnaden och hängbron leder besökarna över vallgraven in i slottet. I den första salen får en nyfödd prinsessa gåvor av de goda feerna. I nästa sal sticker hon sig på spinnrocken och faller i en djup, hundraårig sömn.

Château de Ussé, mitt i Loiredalens hjärta, är slottet som Törnrosa föddes i. Hennes skapare, den franske författaren Charles Perrault, bodde på slottet en tid och inspirerades.

En tidsresa bakåt

När man går i de smala källargångarna och sticker ut huvudet ur tornens små fönster är det inte svårt att förstå honom. Det är som att ta ett kliv in i en annan värld.

Det går utmärkt att kombinera ett par dagar bland slotten med en tripp till Paris. Det tar två timmar med bil från huvudstaden innan man når det första slottet. Sedan går det av bara farten. Slotten ligger nästan på rad, inklämda mellan vingårdar och öppna slätter. Det är inga problem att hinna med sju, åtta slott på två dagar – om man bara står ut med värkande fötter och stora turistklungor.

Du kan åka nu – då tajmar du kanske dessutom in vinskörden, som varje år börjar i södra Frankrike i september för att sedan långsamt dra norrut.

Men det är ingen dum idé att besöka slotten under lågsäsongen omkring sen vinter/tidig vår. Då kan du strosa hur länge du vill i källargrottorna, om du bara tar på dig ordentligt med kläder. Slottens enda värmekällor är öppna vedspisar.

Bo över på ett slott

Passa på att känna dig som en prinsessa när du ändå håller på – övernatta på ett lyxigt litet slott. Ett bra tips är mysiga Chateau de Beaulieu, som förutom härliga, gammaldags inredda rum också har en riktig fransk restaurang med utmärkt service.

Guide: Loiredalen

Hanna Zakai ([email protected])