Bulgarien: Charter i Albena

Ingenting stör charterlugnet i Albena

RESA

Bussen kör in genom grindarna till semesterorten Albena.

Där sitter jag, inbiten ryggsäcksresenär, och känner paniken komma smygande. Nu har jag verkligen hamnat i Charter.

Foto: VINGS BILDARKIV
Hotell, hotell, hotell. Och en strand.

Framför mig: hotell, hotell - och åter hotell.

Det verkar inte finnas ett enda vanligt bostadshus i närheten. Inte heller några vanliga affärer. Bara butiker med billiga kopior av märkeskläder och klockor, små marknadsstånd med allehanda ting samt de obligatoriska porträttmålarna som finns på varje charterort värd sitt namn.

Min misstanke visar sig vara riktig - i likhet med många andra charterställen i Bulgarien är Albena en ort som finns till enbart för turister. De bulgarer som finns på plats pendlar hit under turistsäsongerna för att jobba.

Ryssar och tyskar fann det lilla semesterparadiset redan på 60-talet. Här utspelades många gripande scener när familjer och släktingar från DDR och Västtyskland kunde återförenas under några korta semesterdagar.

Vi skandinaver började inte leta oss hit förrän 1989, men vi har redan satt vår prägel på Albena. "Det norske k"kket" är populäraste restaurangen på orten och många andra restauranger har följt efter med skandinaviska menyer.

Man möts av försäljare som säger "tack så mycket" och "hur mår du?" och i affärerna finns både svenskt godis och svenska böcker.

Men för den som vill ha avkoppling, sol och bad i rena och lugna omgivningar är Albena ett perfekt resmål. Svarta havets vatten är rent och mindre salt än Medelhavets. Friden störs sällan av annat än de karaokekvällar eller sånguppträdanden som ordnas för att roa turisterna.

Så varför inte?

Låt dig ryckas med av det hemtrevligt arrangerade för en vecka. Åk på jeepsafari och upplev den bulgariska naturen. Förundras över hur de växter som vi är vana att se hemma - tussilago, hallon och ljung - beblandar sig med vinodlingar och exotiska Medelhavsväxter.

Vill du revoltera mot det organiserade, åk på egna utflykter med bil eller cykel. Vägarna är välskyltade, det är lätt att hitta och sevärdheterna är många. När man har tröttnat på den lite sömniga charterstaden kan man med fördel förflytta sig till Sunny Beach för lite mer folkliv.

Guide/Albena

Mer om Bulgarien:

Liselotte Rönnholm (resa@aftonbladet.se)