Bulgarien: Billig charter

RESA

1. Elenite & Sveti Vlas

– skapad för semester

Elva kilometer norr om Sunny Beach ligger Elenite, en semesterort som byggdes av ett finskt företag 1985. Här måste man betala för minst en dags vistelse för att komma bakom bommar och staket som inhägnar alla tvåvånings bungalows byggda i gammal stil. Smala och branta gator går mellan husen.

Bulgariska staten har planer på att bygga ett stort sportkomplex här för träning och tävling.

Innan man kommer fram till Elenite ligger Sveti Vlas med nybyggen i form av villor och flerfamiljshus och hotell. Den gamla campingplatsen Bademi har fått ge plats för ännu ett turistkomplex som sammanlänkas via ett minitåg till Sunny Beach.

2. Burgas

– bostadskvarter trängs bland stora hotell

En växande del av charterflygen landar på Burgas flygplats. Passagerarna bussas vidare till Sunny Beach eller städer och anläggningar längs den allra sydligaste bulgariska kusten.

Burgas är Bulgariens fjärde största stad med sina 200 000 invånare. Här ligger slitna bostadskvarter bland sex större hotell nära den centrala gågatan. Burgas strand är kort, ganska skräpig och vattnet smutsas hårt av den närliggande storhamnen.

3. Sozopol

– pärlan vid Svartahavskusten

600 meter lång finkornig sandstrand som ligger mellan den nya staden och den gamla stadsdelen som skjuter ut i havet på en halvö. Sozopol är pärlan efter Svartahavskusten. Gamla hus i vacker arkitektur påminner om de svunna dagarna då platsen var en grekisk koloni. Nu flockas konstnärer, musiker, artister och inhemska turister kring fiskkrogarna i hamnen eller i de många barerna och smårestaurangerna. Missa inte det här.

4. Djuni

– perfekt för familjen

4,5 kilometer lång guldgul sandstrand med mjuka sanddyner. Djuni är en semesterby sju kilometer söder om Sozopol. Totalt finns 1 400 sängplatser fördelade på tre villaområden som kallas Zelinka,Marina och Pelican. Djuni har tennisbanor, pool, flera restauranger, nattklubbar och barer. Perfekt familjeställe, bra bad och populärt bland vattenskidåkare.

5. Varna

– stenskogen vacker attraktion

En ”liten storstad”, över 500 000 invånare, där de flesta svenska charterplanen landar. Här finns universitet, varvsindustri och flottbas. Plus ett genuint nöjesliv och den stora attraktionen: Havsträdgården, som är en stor och grön park med nöjesfält för barnen, en djurpark, delfinarium och planetarium. Längs parken ligger den fyra kilometer långa sandstranden. Välskött och städad på flera avsnitt.

Stenskogen utanför Varna är ett populärt utflyktsmål. Märkliga stenformationer reser sig som pelare i ett ökenliknande landskap. Varna har också stuckit upp som en populär och trendig feststad.

Sture Olsson