Bulgarien: Varna är festens stad

Svarta havets metropol blandar krigiskt förflutet och trendigt 2000-talsliv

1 av 4 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Fullt ös på klubben California. Coverbandet Voyage med sångerskan Janka gör en show.
RESA

Bandet Voyage öser på. Stämningen är på topp på klubben California Sångerskorna Janka och Dobra möts av applåder och jubel från den trendiga publiken på dansgolvet.

- Välkommen till vårt fina Varna! vrålar Janka.

Hon är uppenbarligen stolt över sin stad - metropolen som har gett Svarta havets kust en ny puls och attraktion.

Oavsett om du inkvarteras i Sunny Beach, Golden Sands eller Albena är det enkelt och billigt att ta sig med buss eller taxi till Varna. Här bor 310 000 invånare

i Bulgariens tredje största stad.

Oavsett hur du strosar - förr eller senare hamnar du på den långa gågatan Knyaz Boris I eller i den grönskande Havsparken som ligger mellan stranden och centrum.

På gågatan och alla tvärgator myllrar det av folk. Namnlösa men trendiga uteserveringar är proppfulla av besökare. Butikerna ligger tätt. Det är fejk och äkta märkesvaror i allsköns blandning.

Varna grundades 550 före Kristus som den grekiska kolonin Odessus. Staden erövrades av turkarna 1391, fungerade som marinbas för brittiska och franska flottan under Krim-kriget 1854. De turkiska härskarna föll 1878 då Varna införlivades i det bulgariska riket igen.

Varna är stolt över sin historia och visar upp den i historiska museet.

I Havsparken hittar du fler byggnader som är värda att besöka: Marinmuseum, Naturhistoriska museet, Aquarium (olika vattendjurarter från Svarta havet, sötvatten- och saltvattenfiskar), Astronomiska observatoriet, Planetariet, Dolfinarium, terrarium och ett litet zoo med lejon, tigrar, björnar och många fågelarter.

När du vandrar tillbaka längs gågatan Knyaz Boris I kommer du till Frihetstorget med Dramatiska teatern och Operahuset. Rakt framför dig reser sig också Uppståndelsekyrkan - ritad och bygd under ledning av Gentjo Kunev 1884-1886. Under den här vandringen har du redan passerat flera bankomater, varuhuset Valentina och stans största McDonalds-restaurang.

"Hötorgskonst" och krims-krams dominerar bakom Operahuset, men vi går storgatan Vladislav Varnentjik fram fem kvarter och svänger av på gatan Drin. Där ligger stans stora basar (Tsentralen Pazar). Där säljs allt från guld och silver till grönsaker och snabbmat. Avdelningen för fisk och skaldjur är garanterat en upplevelse. På promenaden tillbaka hittar vi flera kiosker med utländska tidningar. Vin- och spritbutiker säljer 75 centiliter Absolut vodka för 65 kronor och en liter Mavrud, rött merlotvin, för 10 kronor.

På affischtavlor över hela stan flaggas redan för den internationella balettfestivalen som i år inträffar den 15-30 juli. Då blir Varna en kosmopolitisk metropol i promenadvänligt format.

Plusguide/Varna

Mer om Bulgarien:

Sture Olsson