Festplatsen för 20 000 unga

Byn Ayia Napa har 30 diskotek, 150 barer och 300 restauranger

Foto: Cecilia Enholm
dans hela natten På stora bargatan i Ayia Napa är inte problemet för de festsugna att komma in på diskoteken. I stället gäller det att förhandla med inkastarna som gör allt för att få in folk på just sitt ställe.
RESA

På bussen från flyget snackar tjejerna i sätet framför hellre om det kommande beachpartyt än lyssnar på guidens information om Cypern.

Ayia Napa lockar dem som framför allt är ute efter sol, bad – och mycket fest.

Foto: cecilia eneholm
Gamla Abba-klassiker är ett populärt inslag under jättekaraoken på baren Bedrock som är inredd i familjen Flintastil.

Innanför murarna till klostret är det lugnt och svalt. Vaktmästaren i den lilla kyrkan sitter och sover med öppen mun. Ett stilla ljus står tänt i mörkret.

Tolv timmar senare är kontrasten total. Vid torget intill det gamla venetianska klostret är nattlivet i full gång. Eurotechno och klassiska sommarhits strömmar ut från barer som lockar med neonskyltar, billiga drinkar och palmer i plast. En bar har eldshow på taket, en annan slungar ut såpbubblor och rök i den ljumma sommarnatten.

Med sina 300 restauranger, 150 barer och 30 diskotek är Ayia Napa drömmen för många som är för unga för att komma in på krogen hemma. Här är situationen den omvända. Överallt gör inkastarna sitt bästa för att få in de förbipasserande.

I en av barerna arbetar Nicklas Wernström, 20, sedan ett par månader tillbaka. Han trivs i Ayia Napa.

– Jag hade ett tråkigt jobb i Stockholm och ville göra något annorlunda ett tag. Vädret är bra, stränderna härliga och det är skönt att slippa den sura, gamla vardagen. Här händer det grejer hela tiden, säger han.

För den som vill går det att festa dygnet om. När solen går upp kan du fortsätta från klubbarna till stranden. På Nissi beach finns flera strandbarer att välja mellan och en dj på plats spelar musik som letar sig ut till de fulla solstolarna. I sanden under dem ligger fimpar, ölglas och tomma vodkaflaskor.

Vill du inte ta igen dig i solen finns bungyjump, paragliding och andra aktiviteter på stranden. Det mesta i Ayia Napa riktar sig till de mer än 20 000 besökare som kommer hit under högsäsong.

Taxichauffören Jakis Pavlou minns när Ayia Napa fortfarande var ett litet fiskeläge.

– Då bodde bara några familjer här. Den senaste tiden har det dykt upp mängder av hotell och restauranger. Nu tycker jag att det har änd-rats för mycket. För att träffa några cyprioter alls måste man åka härifrån, säger han och skakar på huvudet .

Först när de sista busslasterna med sommargäster lämnat orten anländer de lite lugnare turisterna.

Therese Söderlund, 23, har arbetat som guide i Ayia Napa både under låg- och högsäsong.

– På vintern är det bara pensionärer här och det är jättemysigt. Då har man tid att lära känna dem som kommer hit.

Anna Careborg