Cypern tvingas släppa igenom EU-medborgare

Grönt ljus vid gröna linjen

RESA

Nu är det grönt ljus vid gröna linjen på Cypern.

Med sitt svenska EU-pass kan man åka från grekiska Cypern över till den norra turkiska delen och komma tillbaka när man vill.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Cypern delas av en mur med taggtråd.

Till nyligen har det bara varit tillåtet att besöka den turkiska sidan över dagen. Men nu är Republiken Cypern - den södra grekiska delen - medlem i EU och måste tillämpa den fria rörligheten för EU-medborgare.

Har rätt passera

Det är alltså fritt fram att göra en rundresa på hela Cypern. Du kan också köpa enbart en flygstol till exempelvis Larnaca, åka över gröna linjen vid någon av de två övergångarna och tillbringa hela semestern på norra sidan om du vill. EU-landet Cypern måste låta dig komma tillbaka över linjen när du ska ta flyget hem igen.

EU-resenärer som kommer till norra turkiska Cypern via Turkiet, och vill åka över gröna linjen blir också insläppta. De grekcypriotiska myndigheterna tycker inte om det eftersom Turkiets ockupation av norra Cypern är olaglig, men man får inte stoppa folk med giltigt EU-pass.

Rörligheten viktig

Grekcyprioterna vill inte säga om det kan bli nya restriktioner i framtiden för EU-resenärer från Turkiet som vill korsa gröna linjen.

EU säger att man måste ta hänsyn till grekcyprioternas legitima krav, men den fria rörligheten inom EU är den viktigaste principen.

Anders Sandberg