Paris från floden här är hållplatserna

RESA

Tour Eiffel – håll i plånboken

Eiffeltornet är imponerande men allt är dyrt i det här området. I andra delar av centrala Paris kan man få en trerätters lunch med vin för drygt 80 kronor. I kiosken bredvid Eiffeltornet kostar bara en liten vattenflaska bortåt 30 – och på den vägen är det. Men arkitekturintresserade bör ta en titt på några hus ritade av Jules Lavirotte, art noveau-arkitekt i början av 1900-talet. Adresserna 29 Avenue Rapp och 12 rue Sédillot är värda en fotosafari. Mittemot Eiffeltornet, tvärs över Seine, ligger Trocadero med bland annat ett modernt konstmuseum samt ett marint museum. Många skejtare showar utanför.

Musée d'Orsay – ett måste

Museet är inrymt i en före detta järnvägsstation och rymmer magnifika samlingar av bland andra Monet, Cézanne, van Gogh och Renoir. Ett måste! I närheten ligger Musée Rodin i ett hus där den berömde skulptören levde och arbetade.

Saint-Germain-des-Prés – folkfyllt

Kliv av och promenera till nästa hållplats. Marknaden mellan rue de Seine och rue de Buci är kul, och längs Boulevard Saint-Germain ligger några av stadens mer berömda kaféer, som Les Deux Magots och Flore. Dyk in bland smågatorna igen och följ till exempel rue St-André-des-Arts, med kul gallerier och spännande smyckebutiker – gatan leder fram till Place Saint-Michel. Här börjar Latin-kvarteren som lockar studenter och turister från hela världen. Bok- och pappershandeln Gibert Jeune vid Saint-Michel har billiga konstböcker och fina almanackor och anteckningsböcker. En bit närmare Notre-Dame, ett stenkast från kajen, ligger en annan berömd bokhandel, anrika Shakespeare and Company med engelskspråkig litteratur. Titta in!

Notre-Dame – Paris vagga

Cité-ön mitt i Seine har varit bebyggd i bortåt 5 000 år – här föddes staden Paris. Här kan du vandra på medeltida gator på jakt efter svunna tider, skyltar markerar intressanta platser. Och som en gigantisk krokan reser sig den berömda gotiska katedralen Notre-Dame, som började byggas redan 1163. Gå in, tänd ett ljus och låt dig imponeras.

Jardin des Plantes – festlig succé

Denna relativt nya park med sin fascinerande skulpturträdgård har blivit en succé. Festligt och folkligt på sommaren. I närheten finns det vackra Institut du Monde Arabe, som bland annat rymmer konstmuseum, bibliotek, bokhandel och restauranger. Här ligger också ett naturhistoriskt museum samt en botanisk trädgård som givit namn åt hållplatsen, Jardin des Plantes. Tvärsöver Seine är det nära till Place de la Bastille.

Hôtel-de-Ville – kvarter från 1500-talet

Vid Stadshuset är det bara ett par kvarter till Centre Pompidou-Beaubourg med både tillfälliga och permanenta utställningar med modern konst. Här börjar de k-märkta Marais-kvarteren, slingrande gator och hus från 1500-talet som leder till magiskt vackra Place des Vosges. På vägen passeras Carnavalet-museet som berättar Paris historia sedan förhistorisk tid, genom kartor, målningar och arkeologiska fynd. Nästgårds ligger det mycket vackra Picasso-museet. Missa inte! Åt andra hållet, från Centre Pompidou, ligger Hallarna där Paris enorma saluhall låg under 800 år. Nu finns här ett gigantiskt shoppingcenter, Le Forum des Halles.

Louvre – störst & bäst

Louvren är mycket mer än Mona Lisa, Leonardo da Vincis berömda målning. De enastående samlingarna som omfattar allt från antikens stora civilisationer runt Medelhavet till konst från första hälften av 1800-talet gör Louvren till världens största museum. Inte minst musei-shoppen är värd ett besök.

Champs-Élysées – shopping & kändistätt

Under Batobus-färden passeras många av Paris vackra broar – vid den här hållplatsen ligger en av de mera anslående, Pont Alexandre III, som fått sitt namn efter den ryske tsaren. Han lade den första stenen när bron byggdes – den invigdes till Världsutställningen 1900.

Här är det nära till Avenue Champs-Élysées, man kan promenera upp mot Triumfbågen och kolla på flotta hotell och dyra affärer, de stora modehusen har butiker i området. På 34 rue Marbeuf ligger Man Ray, trendig bar och restaurang skapad av Johnny Depp och Sean Penn. Kändisvarning.

Anne Wollter ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM