Guide: Antibes & Juan-les-Pins

RESA

Därför: Tvillingstäder som blandar det bästa av vilt party och lugnt stadsliv.

Bästa tid: Under högsommaren kan det bli trångt på stränderna så vill du ha lite mer utrymme, åk i början eller slutet av sommaren.

För vem? Paret och barnfamiljen trivs bäst i Antibes, ungdomarna i Juan-les-Pins.

Absolut inte: Glöm inte att hälsa med ett &#8221bonjour&#8221 när du går in i en affär eller restaurang. Då får du mycket bättre service.

Åka hit & runt

Lågprisbolagen Snowflake och Sterling flyger till Nice. Det kan vara svårt att hitta de riktigt billiga biljetterna. Priser från 1 638 kr i september. Samma månad kostar en vecka med del i tvårumslägenhet från 5 748 kr med Fritidsresor.

Från Nice går tåg till Antibes varje haltvimme, resan tar bara 18 minuter och kostar cirka 60 kr t/r. Det går också bussar. Mellan Antibes och Juan-les-Pins är det lätt att ta sig till fots eller med lokalbuss. För att komma vidare längs kusten är tåg ett enkelt och bra sätt. Uppåt bergen är det buss som gäller.

Bo

Stort utbud av hotell i alla klasser, både i Antibes och Juan-les-Pins. Många två-stjärniga hotell är bra och prisvärda. Hôtel de l’Étoile, 2 avenue Gambetta i Antibes, har fräscha dubbelrum från 500 kr.

& +33 (0)4-93 34 26 30.

Swww.hoteletoile.com

Äta & dricka

Restauranger finns överallt i Antibes, men utbudet är inte särskilt varierat. Det är mycket franskt, fisk och skaldjur. Varmrätter från cirka 95 kr. Barlivet är bättre i Juan-les-Pins. La Crêperie du Port, 22 rue Thuret i Antibes, serverar goda mat- och efterrättspannkakor från 30 kr.

Göra/uppleva

Bada, sola, strosa runt i Antibes gamla stad. Man bör inte missa Picassomuseet, i Château Grimaldi vid Promenade Amiral de Grasse, som har fantastiska Picassoverk. Öppet: Tis–sön kl 10–18. Entré: 55 kr.

Det går att göra dagsutflykter till de större städerna Cannes och Nice, eller upp i bergen till parfymstaden Grasse.

Shoppa

I Juan-les-Pins finns tjusigare – och kanske roligare – klädbutiker. I Antibes finns mycket skor, konsthantverk och provençalska specialiteter.

Varje dag utom måndagar är det stor matmarknad på Place Masséna. Runt omkring säljs också kläder, skor, köksprylar, konst, gamla böcker, vad du vill. Men det är svårt att göra riktiga fynd – det är inga lågprismarknader.

Land: Frankrike.

Världsdel: Europa.

Folkmängd: 77 200 (hela Frankrike 59 miljoner).

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska. En del pratar engelska.

Valuta: 1 euro = cirka 9,40 kr.

Visum: Nej.

Fungerar mobilen? Ja.

Läs mer på nätet:

www.antibesjuanlespins.com