Guide: Tryffeljakt i Province

- fakta, adresser, tips

RESA

Därför: Kombinationen av aktiv vintersemester i behaglig temperatur och underbart landskap, med sanslösa måltider och goda viner.

Var? I västra Procence. Distriktet Vaucluse och området kring Mont Ventoux är det hetaste för tryffel.

De största tryffelmarknaderna hålls i Richendras på lördagar och i Carpentras, varje onsdag från 27 november och säsongen ut från kl 9. Men det finns mängder av småmarknader.

Périgord, det andra berömda franska tryffelområdet ligger flera timmars tågresa västerut, mot Bordeaux.

När? Den svarta Périgordtryffeln skördas från mitten av november till mitten av mars. Vintern i Provence är ofta mild, ibland varm, men den isande vinden, mistralen, kan gå genom märg och ben.

För vem? Passar de flesta med friluftsintresse och/eller matintresse. Barn tycker det är spännande med hundarna och jakten på tryffeln. Par får en romantisk resa med trivsamma hotell och mysiga restauranger.

Mer om tryffel på nätet:

www.truffes.fr.fm

www.levacluse.com

Åka hit

Via Paris: SAS/Air France flyger till Charles de Gaulle-flygplatsen från 1 200 kr t/r. Från flygplatsen går fjärrtåget direkt till Avignon på drygt tre timmar, 900 kr t/r.

Ryanair flyger till Beauvais-flygplatsen för cirka 400 kr t/r, men sedan krävs 1,5 timme busstransfer till Paris och metro/taxi till tåget, som avgår från Gare de Lyon.

Via Lyon: Flyg med Snowflake (2 ggr/ vecka) 1 200 kr t/r. Tåg Lyon–Avignon tar bara drygt en timme, 680 kr t/r.

Via Marseille/Nice: Närmaste Medelhavsstad är Marseille (1,5 timme med bil/tåg upp till tryffelområdet kring Avignon) men dit går inget direktflyg från Sverige.

Snowflake och Sterling flyger till Nice, i t ex slutet av januari kostar billigaste t/r-biljetten knappt 1 500 kr. Tåg Nice–Avignon tar 4,5 timmar (byte i Marseille), 900 kr t/r.

Boka tågbiljetterna på nätet:

www.sncf.com/indexe.htm

Bo

Att plocka tryffel på egen hand i Frankrike är inte att tänka på, någon allemansrätt som i Sverige finns inte. Bäst är därför att köpa ett hotellpaket där tryffeljakten är inkluderad.

Prisexempel: 1 200 kr per person för två nätter med frukost och två tryffelmiddagar och tryffelsök. Chambre d´Hotes, Le Viguier, Mont Ventoux.

[email protected]

Tel: +33(0)4 90 64 04 83

Andra bra sajter:

www.provencetourism.com

www.provenceguide.com/escapades/lesescapades.asp

(tvyärr bara på franska, klicka på ”truffes”)

Äta/dricka

Det finns få ställen i världen där man kan äta bättre än här. Provence bjuder på det bästa både från hav och land med fisk och skaldjur till bergens mat med vilt och, naturligtvis, tryffel.

Lysande viner dessutom. Prisnivå ungefär som hemma, men ofta mer kvalitet för pengarna. Kolla plat de jour, dagens rätt, som ofta är mycket prisvärd.

ra/uppleva

Leta tryffel utan hotellpaket kan du göra på Domain Saint Alban i Richerenches. Boka på:

Tel +33 (0)4 90 28 01 66

På nära håll finns vackra kulturstäder som Avignon och Arles och de större, men ändå intressanta, städerna Nimes och Montpellier.

Pont du Gard, vacker romersk akvedukt. Rhône-deltat, Camargue med svarta tjurar, vita hästar och flamingos ligger också inom räckhåll, mycket övervintrande fåglar.

Spännande canyons, med canyoing, rafting och kajakpaddling.

Cykla. Vaucluse är ett utmärkt cykelområde, med cykelleder. Info:

www.provenceguide.com

Provence kan vara rätt krävande i vissa delar, med kullar, höjder och berg.

De provensalska marknaderna är berömda – storslagna, doftande med alla underbara råvaror, oliver, skinkor, gåslever, ostar, lavendel, viner?

5 fakta om tryffel

Ingegerd & Peter Krantz