Semestra som en prinsessa

Lev äkta slottsliv i Loire-dalen

Foto: DAVID & ANN KEVE ISAKSSON
Chateau des Ormeaux är som många andra små slott i Loire ihopbyggt med klippväggen. Till slottet hör 54 grottor, några är omgjorda till rum där man kan bo. Och viktigast av allt, det har riktiga torn!
RESA

Drömmer du om att bo på ett franskt slott?

Nu är rätta tiden om du vill komma billigare undan - och få lite vårkänning.

Värden Emmanuel Guenot serverar själv slottsfrukosten som avnjuts i stora matsalen.

Många slott i Frankrike har förvandlats till bed & breakfast. Perfekt för en romantisk helg på tu man hand, eller med hela familjen. För barnen är det kul att för en natt eller två få förverkliga drömmen om livet som prins eller prinsessa.

Slottet Chateau des Ormeaux ligger inte långt från staden Tours i Loiredalen, två-tre timmars bilfärd från Paris. Trakten är känd för sina många fantastiska slott. Flera av dessa, som Villandry och Chenonceau, är idag välbesökta museer. Runt omkring finns mängder av mindre slott som blivit till bed & breakfast.

Ett av dessa är Chateau des Ormeaux som hade stått tomt i 30 år när Emmanuel Guenot och hans två kompanjoner hittade det.

-Vatten, avlopp, el, golv - nästan allt fick vi byta. Det tog oss närmare ett år att få slottet beboeligt, berättar Emmanuel Guenot.

Barnen trivs utmärkt

Rummen är vackra och så där lagom romantiskt inredda: gigantiska badrum, gamla tavlor, sänghimlar och annat som hör ett slott till. Men det är inte så fint att barn inte kan bo här. Tvärtom så passar slottslivet barnen utmärkt.

Det har gått sex år sedan Emmanuel bestämde sig för att lämna Parislivet och slå sig ned här på landsbygden.

-Visst är det här ett sätt som jag försörjer mig på, men det är också mitt hem, och därför vill jag att alla ska trivas.

Guide: Fransk slottssemester

David & Ann Keve Isaksson ([email protected])