Marseille inte längre bad boy

Gangstervåld och hor har bytts ut mot caféer och charm

1 av 5 | Foto: börje thuresson
Förändrad Det är i Vieux Port som allting händer. De tidigare ökända hamnkvarteren har blivit trendiga.
RESA

Våren i Europa behöver inte vara London, Paris eller Barcelona. Prova Marseille.

Aftonbladet Resa åkte till fotbollsstjärnan Zinedine Zidanes hemstad – en överkurs för frankofiler.

Ryktet om Marseille är inte det bästa. Gangsterfilmer som ”French connection” med Gene Hackman har satt djupa spår i vårt medvetande.

Men Marseille har förvandlats. Den tidigare nergångna och ruffiga hamnstaden är på väg att bli en mjuk, öppenhjärtig Medelhavsmetropol. Störst är förändringen i de ökända hamnkvarteren runt den gamla hamnen Vieux Port.

I gathörnen man förr knappt vågade passera har trendiga caféer ställt ut sina bord. Vid kajen ligger segelbåtar och slår i vinden.

Vi slår oss ner på uteserveringen vid Bar de la Marine. En stor del av Marseilles charm är just att sitta så här nere vid hamnen med en kaffe, eller varför inte en Pernod. Låta tiden gå medan man studerar folkvimlet.

– Jag är förvånad över hur fint allt är, säger en amerikan på Europaresa som slår sig ner vid bordet bredvid tillsammans med sin hustru.

Paret som kommer från New York berättar att de för säkerhets skull följde med en gruppresa till Sydfrankrike. De var lite rädda för Marseille, avslöjar de. Nu har all oro släppt.

– I går kväll åt vi middag i hamnkvarteren, säger frun stolt. Väldigt trevligt. Vi har inte sett någon synd alls här.

Handelsstad under antiken

Tack vare den naturligt skyddade hamnen blev Marseille redan under antiken en av Medelhavets livligaste handelsstäder.

Samtidigt som rikedomarna flödade in blev Marseilles hamn känd som syndens näste. Det vimlade av barer och bordeller som befolkades av sjömän och främlingslegionärer på permission, rövare och äventyrare.

Sedan kom avkoloniseringen. Inkomsterna försvann. Marseille som varit en av Europas rikaste städer föll ner i glömska, drogproblem och kriminalitet.

Men det var före de påkostade miljardprogrammen som lyft staden. Enda problemet för en besökare nuförtiden är att knappast någon talar engelska. Restaurangernas menyer är enbart på franska. Och det är bara i hotellreceptionen det går att ställa frågor och få svar på engelska.

Marseille blir därför som en överkurs för frankofilen som redan sett tillräckligt av Paris och som tycker att Nice är för internationellt.

Billigare än Paris

Fransmännen i norr har redan upptäckt Marseilles förvandling. När solen tittar fram blir det genast trångt vid caféborden.

Shoppingsugna trängs i modebutikerna längs gågatan Rue Saint Ferréol.

Priserna är mycket lägre här än på modegatorna i Paris.

Arkitekturstuderande vallfärdar till bostadskomplexet Unité d´Habitation av stjärnarkitekten Le Corbusier, funktionalismens främste stilskapare.

Marseille ligger visserligen perfekt till för att starta en rundresa i Provence eller utflykt till de vidsträckta sandstränderna vid Camargue. Men bara några kilometer från Vieux Port ligger stadens egna sandstrand.

De enda som inte riktigt hunnit med Marseilles förvandling är guideböckerna. I de guider vi har med oss varnas läsarna fortfarande för alla prostituerade och gangsters som hotar i hamnkvarteren.

ARTIKELN HANDLAR OM