Ladda ner guiden till Chamonix här

Fransk alpklassiker med något för alla

Chamonix Mont Blanc – en klassisk skidort, brukar det heta i resebroschyrerna. Franska Chamonix – världens kanske bästa skidort, är en annan, vanlig benämning. Stämmer det? Tja, i alla fall om man ska tro alla svenskar som bosatt sig här, för vintersäsongen eller för alltid.

Vid franska alpporten Chamonix ligger Mont Blanc, inte lika symmetriskt ståtligt som schweiziska Matterhorn – och, till fransmännens stora förtret, inte heller lika högt som Mount Elbrus i Ryssland (5 642 m). Men Mont Blanc, vars högsta topp är 4 810 meter, är trots allt det högsta berget i Västeuropa, och omgivningarna erbjuder massor av möjligheter för den äventyrslystne.
Klassiker eller inte. Chamonix har funnits med länge och erbjuder allt en bra skidort ska göra: det är vackert, soligt, snösäkert och spännande.

Utförsåkning och bergsbestigning är paradgrenarna, men lägg till sporter som paragliding, golf och vandring, så har du den kompletta semesterorten. Men nej, Chamonix är inte bara för adrenalinjunkies. Det finns massor att göra för den som bara vill bättra på solbrännan eller njuta av kulinariska upplevelser på någon av byns alla restauranger. Och eftersom servitriserna och servitörerna på flera av Chamonix restauranger är svenska, kommer du många gånger får höra just det, att Chamonix faktiskt antagligen är världens bästa skidort.

Läs mer i Kina Zeidlers fakta-späckade guide till alpklassikern.

Ur innehållet:

Ta sig runt

Skidområden

Liftkort, guider & utrustning

After ski & nattliv

Boende

Utnyttja berget

Lokala specialiteter

Mat i backen

Utflykter

För barn

Boende

Annat än alpint

Bra att veta

Guiden innehåller även en karta och många fina bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!

Chamonixguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 11 december 2008.

Om du är Plus-medlem laddar du hem guiden utan extra kostnad!

ARTIKELN HANDLAR OM