EU-proffsens bästa Strasbourg

Idylliskt och fyllt av hemliga smultronställen. Våra politiker på plats visar vägen till en lyckad weekend i EU:s hjärta Strasbourg.
RESA

Lantlig charm, historiska vingslag, konst och fina naturområden.

Strasbourg är inte bara EU:s hjärta.

Följ med de svenska EU-parlamentarikerna till deras smultronställen i den vackra, välbevarade staden.

”Perfekt för barnfamiljen”

Åsa Westlund, 34, socialdemokrat

Orangerie-parken ligger precis bredvid EU-parlamentet. Här brukar jag jogga och gå promenader när jag hinner för att rensa tankarna. Djurparken och lek- platserna gör den perfekt för barnfamiljer. Det finns även en kiosk som säljer jättegod glass precis vid entrén.

Hitta hit: Buss 6, 30 och 72 mot orangerie/Palais de l’Europe.

Favoritrestaurang: Brasserie au Dauphin. Alsace-provinsen bjuder på unika maträtter. Man kan alltid räkna med att det finns surkål i, haha.

Hitta hit: 13, Place de la Cathedrale, Strasbourg.

”Ät med studenter”

Christofer Fjellner, 34, moderat

Det judiska familjeägda hotellet Monopol Méteropol. Det var det första hotellet som tog emot tyskar efter andra världskriget och jag älskar symboliken – är det någon som borde hata tyskarna så är det ju judarna. Men istället beslutade sig familjen för att behandla alla lika.

Hitta hit: 16, Rue Kuhn – 67000 Strasbourg, hotellet ligger vid centralstationen.

Favoritrestaurang: Les Trois Brasseurs har jättesmarrig Alsace-mat till billigt pris. Det är därför det ofta är en massa studenter här. Jag beställer alltid tarte flambée, som ser ut som pizza, men är mycket krispigare och godare!

Hitta hit: 22 Rue des Veaux,Strasbourg.

”I katedralen finns mänsklig känsla”

Cecilia Wikström, 45, folkpartist

Jag älskar att besöka katedralen. Ljuset där är alltid väldigt vackert och bakom de gamla murarna finns all mänsklig känsla. Här har människor döpts, gift sig och begravt sina kära. Strasbourg har även väldigt bra shopping. Passa på att köpa med dig gåslever och Rieslingvin.

Hitta hit: Place de la Cathedrale, Strasbourg.

Favoritrestaurang: Ost och vin-båten Illvino. Där är det alltid trevlig och avslappnad stämning och goda viner och ostar.

Hitta hit: Quai des Pêcheurs, Strasbourg.

”Parlamentet har den bästa utsikten”

Alf Svensson, 72, kristdemokrat

EU-parlamentets tak ger en oslagbar vy över Strasbourg. Jag brukar stå här och låta själen vila. Arkitekten som ritade parlamentet valde medvetet att inte bygga klart den. Jag ser det som en symbol för att vi aldrig får tro att vi blir klara i vårt arbete. Vi kanske inte kan lösa hela problemen, men vi kan göra förbättringar.

Hitta hit: En promenad längs den vackra floden Ill tar dig till EU-parlamentet på en halvtimme. 1, avenue du Président Robert Schuman, Strasbourg. Spårvagnen med slutstation Robertsau Boecklin tar dig till EU-parlamentet på några minuter.

Favoritrestaurang: L’Alsace à Table är en trevlig fiskrestaurang med mycket gott på menyn. Den är definitivt värt ett besök, jag brukar prova nya maträt- ter varje gång.

Hitta hit: 8, rue des Francs-Bourgeois, Strasbourg.

”Besök nazimuseet”

Göran Färm, 61, socialdemokrat

Natzwiller är ett litet, grymt gammalt nazistiskt koncentrationsläger (Struthof), där man numera har byggt ett väldigt fint museum på temat fred och försoning. Definitivt värt att besöka.

Hitta hit: Struthof ligger en timmes bilfärd från Strasbourg. Dagsutflykter kan bokas via Strasbourgs turistbyrå.

Favoritrestaurang: om jag tröttnar på den tunga Alsacematen besöker jag fiskrestaurangen La Cambuse. Den är inredd som en båt, har suverän service och originella, men vällagade rätter med lite asiatiskt stuk.

Hitta hit: 1 rue des Dentelles, Strasbourg.

”Här hittar du presenterna”

Olle Schmidt, 61, folkpartist

3 Den lilla bokaffären i Europarådet är alltid värt ett besök. Här kopplar jag av bland en spännande blandning av böcker från världens alla hörn. Perfekt om man vill hitta fina presenter till släkt och vänner.

Hitta hit: Ta buss 6, 30 och 72 mot orangerie/Palais de l’europé.

Favoritrestaurang: Jag har flera favoritställen som ligger i skuggan av Katedralen. Här finns flera trevliga och billiga restauranger som serverar min favoriträtt i Strasbourg, Tarte flambée, en specialitet från regionen.

Hitta hit: Rue du Maroquin, Strasbourg.

FAKTA

Åka hit: Inga direktflyg från Sverige. Prisexempel: 2923 kr t/r med KLM via Amsterdam helgen 10-13 juni.

Bo: Hotell finns från 280 kr/rum per natt. Tvåstjärniga Hotel Gutenberg och trestjärniga Hotel Monopole Metropole har fått höga gästbetyg, rum från 800 kr respektive 600 kr per natt.

Sök flyg, boende och hyrbil på www.destination.se

London från 445 kr*

Riga från 369 kr*

Madrid från 466 kr*

* Pris per rum per natt