Välkommen till retro-campingen

Här platsar bara husvagnar som fyllt minst 30 år

1 av 7
Belrepayre är bara öppen för veteranhusvagnar. Kommer man dessutom med en veteranbil får man tio procent rabatt!
RESA

Ur bartältet strömmar skön 1960- och 1970-tals musik.

Runt baren, en ombyggd amerikansk husvagn, en klassisk Airstream, serveras drinkar, hemlagad ekologisk mat och bjuds på magiska trolleritricks.

Vi besöker Belrepayre – en unik retro-camping på den sydfranska landsbygden.

Glöm de stora anonyma campingplatserna där husvagnarna står i långa rader så långt ögat når. Där man kör in och måste ha karta för att hitta sin plätt.

Retro-campingen Belrepayre [uttalas bellrepär] är så långt ifrån det man kan komma.

Det är en liten camping men med stor personlig prägel, en camping som vill vara en fristad för alla som har ett intresse för gamla ting. Retro innebär att du är välkommen om du har en husvagn modell äldre (+30 år).

Tält funkar också

Har du inte det kan du komma ändå och testa att bo i en amerikansk husvagn byggd av aluminium, en så kallad Airstream.

Eller sätta upp ett tält.

Det mesta är möjligt och alla är välkomna!

Belrepayre, som ligger på en höjd i ett lummigt kuperat landskap, är en bit från allfarvägen.

Det är inte helt lätt att hitta, men ett stycke från närmaste byn Manses dyker några hemmagjorda skyltar upp som visar vägen. En smal men asfalterad väg leder uppåt. Vänster här, höger där och snart är vi framme. Har man kört från Sverige är resan lång, men målet är värt besväret.

Lever upp till sitt namn

Belrepayre betyder vacker plats på det gamla lokala språket patois, och platsen gör skäl för sitt namn.

Med utsikt mot det vidunderligt vackra Pyrenéerna och granne med en fårhage ligger den lilla campingen som drivs av cirkusfamiljen Hazzard. Den består av engelsmannen Perry som har ett förflutet som clown och hans franska fru Colinne. Sonen Coreo arbetar som magiker och hjälper också till när han är hemma. Tre äldre söner finns också men de bor inte hemma längre.

På sommaren när Perry och Colinne jobbar med campingen bor de i campingplatsens största Airstream.

Började i Bagdad Café

På vintern huserar familjen i gårdshuset som ligger granne med campingplatsen.

Men hur kommer det sig att en cirkusfamilj bestämmer sig för att starta en camping mitt ute på vischan?

Allt började med att Perry såg de amerikanska filmerna Bagdad Café och Gilbert Grape för många år sedan. Då fick han se Airstreamer för första gången och tyckte de var häftiga. En passion väcktes som fick Perry att importera 13 stycken, en efter en, under en period av sju år. Ungefär samtidigt hade han och Colinne börjat tröttna på att kuska runt på vägarna en stor del av året som cirkusartister.

Invigdes 2003

En idé föddes att bygga upp en campingplats med de importerade vagnarna. Så under ett par år hjälptes familjen åt att bygga upp campingen och 2003 invigdes den. Sedan dess har antalet gäster stadigt ökat för varje år och den ovanliga campingen har fått medial uppmärksamhet från både när och fjärran.

Det finns ett par tre fria markplatser att hyra, men huvudattraktionen är naturligtvis de silvriga husvagnarna som påminner om små rymdraketer. De är olika gamla och representerar aistreames utveckling från 1940-talet till slutet av 1970-talet. Alla har unik inredning med tillhörande kuriosa från det decennium de tillverkades. Utrustningen varierar en del har både dusch, toalett, spis och ugn, andra är lite enklare i utförande.

– De är väldigt bekväma med sängplatser för två till fyra personer. Är man fler kan man sätta upp tält utanför där barnen kan sova, berättar Perry under en paus från arbetet.

Litet och personligt

Livet som campingvärd innebär arbete från förmiddag till sen kväll, med undantag för siesta under de varmaste timmarna på eftermiddagen. Det är alltid något som ska fixas. Men Perry och Colinne verkar trivas med allt jobb, kanske för att det är deras eget projekt som drivs efter deras huvuden.

– Verksamheten är inte enbart baserad på att tjäna pengar, säger Perry som svar på frågan vad som ligger bakom deras engagemang.

Han berättar att det så klart går runt, men målet är inte att tjäna några stora pengar. På många sätt är Perry och Colinne, som gamla hippies, i stället idealister som vill sätta den personliga prägeln i första rummet. Det är därför de valt att ha en liten anläggning så att de kan ha kontakt med alla som bor på campingen.

– Det är det som är charmen med hela stället!

Tänker på miljön

Skulle det bli för stort skulle det personliga gå förlorat menar Perry och han sticker inte under stol med att mycket var bättre förr. Det som var bra då vill han ska märkas på campingen. Det handlar om personlig omsorg och att besökarna ska slippa möta en massa förbudsskyltar, men också om att skapa en avslappnad miljö.

– Människor här pratar med varandra utan att vara rädda. Det är ganska mycket 1960-1970-tal. Den atmosfären verkar ha skapat sig själv, konstaterar han.

Campingen drivs också med ett medvetet miljötänk. Maten är ekologisk och närproducerad, gästerna kan sopsortera om de vill och vattnet i duschar och handfat värms av solceller. Men ambitionen är att hela anläggningen ska drivas miljövänligt i framtiden, med sol- och vindkraft.

Ett annat utmärkande drag är enkelheten. Förutom ett mindre spa med bubbelbad som gästerna kan få tillgång till, finns egentligen inte så mycket att göra mer än att sola, ta det lugnt och läsa böcker.

Disko i tältet

Då det mest är barnfamiljer som besöker campingen skulle man kunna tro att barnen lätt blir uttråkade, men enligt Perry kommer de förvånansvärt fort in i det stillsamma och kravlösa tempot och njuter av det lika mycket som de vuxna.

Flera kvällar i veckan byts dock lugnet ut mot skön 1960-1970-tals musik när Perry tar på sig hörlurarna och blir discjockey i bartältet, the Apollo lounge, som rymmer en unik ombyggd Airstream. Colinne står för matlagningen och Coreo underhåller med trolleritricks.

Alla tre hjälps åt med att ta upp beställningar i baren. Drinkar, öl, vin eller kanske äppeljuice det mesta finns att tillgå. Tältet är campingens självklara mittpunkt på kvällarna.

Gps bättre än karta

Claudine och Ben Jeanty från Luxemburg sitter strax utanför och äter en sen middag. De har hyrt en Airstream för en veckas tid och strör lovord över campingen. Det här är deras första besök.

– Det här är ingen vanlig camping, en vanlig camping är inte så vacker, säger Ben och får medhåll av sin fru.

Det enda de möjligtvis saknar hade varit lite mer tips från värdparet om bra vandringsleder i närområdet. De tycker också att det varit lite svårt att hitta till olika utflyktsmål. Kartan de haft med sig har inte varit så bra alla gånger. Efter att ha kikat på vår gps (som varit guld värd under resan) bestämmer de sig för att införskaffa en sådan till nästa år.

Veckan på Belrepayre har gett mersmak.

FAKTA

Guide/Belrepayre

Belrepayre och andra annorlunda franska campingplatser hittar man i guideboken Cool Camping France av Jonathan Knight. Författaren har även gett ut böcker om coola campingplatser i andra länder. Läs mer på

www.coolcamping.co.uk

Prisexempel Belrepayre (öppet 30 april–27 september)

Hyra Airstream en vecka inkl gas, el och vatten, exkl städning: 450–650 euro (beroende på säsong och Airstreammodell)

Husvagns/husbils/tältplats per natt exkl el: 18 euro för mellansäsong och 27 euro under högsäsong (gäller för två personer)

Spa: 30 euro/två personer

Läs mer och boka på:

www.airstreameurope.com

Tel: +33-561 68 11 99 (Familjen talar franska/engelska/spanska).

Belrepayre är inte en drive-in camping utan det gäller att boka innan man kommer.

Utflyktsmål

Medeltidsstaden Mirepoix cirka 10 km från Belrepayre ligger närmsta staden som har en unik bevarad stadskärna från medeltiden. Missa inte ett besök i den vackra katedralen.

Carcassonnes gamla stad är ett eldorado för barn och andra souvenirjägare. En imponerande rest från medeltiden som erbjuder allt från spikklubbor och svärd (från trä och plast till tunga pjäser) till hela rustningar. Staden ligger cirka 50 kilometer från Belrepayre.

Medelhavet och sköna sandstränder ligger cirka två timmars bilväg bort vid staden Perpignan.

Floden inte långt från Mirepoix erbjuder svalka på närmre håll. Kallt och strömt vatten från bergen, men härligt uppfriskande när det är varmt. Värdfamiljen kan förklara vägen.

I trakten finns olika grottor att besöka. De är ofta i privat ägo så man kan inte gå in hursomhelst. Men guidade turer erbjuds varje dag. Väl värda ett besök! Mer information finns att få på turistbyrån i till exempel Mirepoix eller Pamiers, eller av värdfamiljen.

Till grannlandet Andorra tar man sig på cirka en och en halvtimme med bil. Här kan man bland annat fynda tax-free sprit och parfym och hänföras av naturen i Pyrenéerna.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladets bilaga Husvagn & camping 2010-05-20

Köp din egen Airstream

Längtar du efter en Airstream? De finns att köpa nytillverkade hos Campia AB i Kållered, Göteborg.

För närvarande finns två visningsvagnar att titta på, Bambi, som är den minsta, samt den största, modell 684. Bambin, med två sovplatser, kostar från 598?000 kr och den största 684 (2,3 m bred) kostar 798?000–890 000 kr beroende på utrustning.

www.airstream.se

www.campia.se

Ladda ner guiden!

Ladda ner guiden Resa med barn

Jens Ekelund/text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM