Drömmen om det perfekta åket

Här hittar du bästa backarna kring alpfavoriten Chamonix

1 av 10 | Foto: PATRIK LINDQVIST
Puder? Nä, iskana. Ian Watson gör ett våghalsigt hopp på Argentiere – glaciären i Chamonix.
RESA

Vi laddar inför skidsemestern med ett besök i Alpernas mest kompetenta skidort – Chamonix.

Spana in vårt sköna bildspel och dröm dig bort.

Snön yr kring Bruno Companget, den franska skidlegenden som är framför mig.

Han åker med korta, snabba svängar ner för den branta sluttningen där vi är dagens första åkare. Trots de snabba rörelserna ser det väldigt avslappnat och nästan overkligt mjukt ut. Hans skidor plöjer upp ett djupt sicksackspår i den helt orörda, flera decimeter tjocka pudersnön.

”Det här är livet”

Vi är en grupp åkare som gått upp tidigt för att åka i Grands Montets, ett av de sex områden som ligger i Chamonix närhet och som ofta erbjuder väldigt bra åkning. Men den här morgonen är det inte bara bra, det är helt fantastiskt. Termometern visar på några minusgrader och molnen har precis lämnat plats för solen som får snön att gnistra.

Jag börjar lekfullt korsa Brunos spår och göra en åtta. Att känna hur skidorna flyter igenom det vita guldet är en ren njutning och enda anledningen till att min mun inte är öppen i ett stort leende är att den i så fall skulle fyllas med snö.

– Haha det här är livet, hojtar Andreas Fransson, en annan av åkarna i vår grupp, när han susar förbi mig.

Nygräddade crêpes

Senare står vi på gågatan i centrala Chamonix. Mörkret börjar lägga sig över staden samtidigt som mörka moln drar in. Det svaga skimret från snön uppe på topparna, som nyss badat i månens sken, slocknar och de höga, mäktiga bergen runt omkring blir till enorma skuggor som höjer sig över dalgången.

Från ett litet gatukök bredvid oss letar sig den härliga doften av nygräddade crêpes in i näsborrarna. Trots att vi är på väg för att äta en traditionell Chamonixmiddag med vitvinsfondue, är det svårt att motstå frestelsen.

Upplagt för mer puder

Andreas tittar upp mot de mörka molnen och säger med ett brett leende.

– Hm, det kommer bli mer snö i natt så i morgon har vi garanterat mycket nytt puder som väntar. Vi behöver all energi vi kan få.

Med det sagt är beslutet fattat och vi stegar fram mot gatuköket med hungriga blickar.

Ladda ner guiden!

Anders Königsson /text
Patrik Lindqvist /foto

ARTIKELN HANDLAR OM