”Paris är sååå romantiskt”

Eiffeltornets höjdarkrog lockar kärlekspar – med även notan når höga hojder

1 av 5 | Foto: STEFAN MATTSSON
Scott och Nancy Young firar 30 år som gifta på Le Jules Verne.
RESA

Det finns många perfekta platser för en kärleksmiddag. Men ingen når samma höjd som Le Jules Verne i Paris.

Eiffeltornets gourmetrestaurang 123 meter ovanför marken är som gjord för romantikhungriga.

Det är alltså inte förvånande att majoriteten av gästerna är par som sitter tätt, tätt tillsammans.

– Vi bokade redan för tre månader sedan för att vara säkra på att få ett bord, säger det amerikanska paret Nancy och Scott Young som är våra närmaste bordsgrannar.

De kommer från Charlotte, North Carolina, och är i Europa för första gången. Under hela middagen uppträder de som förälskade ungdomar, med blickar och beröringar.

– Vi firar vårt 30-årsjubileum som gifta, säger Nancy med ett fniss.

– Paris är så romantiskt.

”Hoppas tornet inte välter”

Jovisst, en vackrare utsikt över kärlekens stad är svårt att finna. Från våra bord kan man se ut över hela Paris. Floden Seine som glittrar i solen, boulevarderna, de pampiga monumenten. Så här från här ovan med alla människorna ser den franska huvudstaden ut som en myllrande myrstack.

– Det måste vara fantastiskt vackert på kvällen med alla lyktor, säger bordsgrannarna som sitter på vår andra sida, även de ett amerikanskt par på Europaresa.

De heter Linda och Bob Stulberg och kommer från Detroit. Inte lika romantiska. De reserverade samma förmiddag.

– Perfekt. När vi kom hit upptäckte vi att vi nu slipper köa för att komma upp i tornet, säger Bob Stulberg.

– Det är så otroligt mycket folk som ska upp annars. Hoppas bara att tornet inte välter.

Ryckte upp sig

När Frankrikes mest berömda stjärnkrögare Alain Ducasse tog över Eiffeltornets restaurang Le Jules Verne för ett år sedan var förväntningarna mycket högt ställda. Hela Frankrikes ära stod på spel. Eiffeltornet är ju Paris symbol.

Inför nyöppningen genomgick den anrika men slitna restaurangen en total ansiktslyftning. Inredningen är nu i modern design. Men framför allt köket fick en rejäl uppryckning. Under ledning av restaurangens nye chefskock Pascal Féraud serveras nu mat från det moderna franska köket.

Vi väljer den färdiga trerättersmenyn. Förättssalladen på kyckling och färsk sparris med tryffelsky är fantastiskt läcker. Smakerna exploderar i munnen, tungan knorrar sig av lycka.

Saftig nota

Huvudrättens annorlunda biffgryta som är mitt val, liksom fiskrätten som fotograf Stefan väljer, får visserligen mer än godkänt i betyg. Men som så ofta är det förrätten som överraskar mest.

De utvalda vinerna till menyn gör dock sitt till och lyfter upplevelsen till minst 123 meter ovan marken.

Det negativa är priset.

Det är väldigt högt, även för att vara i Frankrike. Vår trerätterslunch med tre glas vin kostar totalt tretusen kronor för två personer. Om vi ätit på kvällen hade priset blivit mer än dubbelt så högt.

FAKTA

Guide/Paris & Le Jules Verne

Invånare Paris: 2,2 miljoner.

Valuta: 1 euro = cirka 11 kr.

Placering i Aftonbladet Resas läsarenkät 2008: Två.

Åka hit

Charter/paket: De flesta researrangörer erbjuder paketresor från Sverige med flyg och hotell till Paris. Prisexempel: Flyg Göteborg–Paris t/r samt hotell tre nätter med Airtours från 3394 kr.

På egen hand: Ryanair flyger från Skavsta till Beauvais norr om Paris, från ca 800 kr t/r. Buss till Paris tar cirka 1,5 timmar och kostar ca 150 kr. Air France och SAS flyger direkt från Arlanda till Paris flygplats Charles De Gaulle, varifrån det går pendeltåg (RER) och flygbuss till stan. Priser oftast från dryga tusenlappen t/r.

Hitta billigaste flyget på bokaresa.destination.se och www.ryanair.se

Bo

Budget: Perfect Hostel är ett populärt vandrarhem i Montmartre. Pris eget dubbelrum från 300 kr. Tel +33-(0)1-42811886.

www.paris-hostel.biz

Mellan: Castex är ett charmigt litet hotell på en bakgata nära Bastiljen. Små men fina rum och en mysig liten innergård med gratis trådlöst internet. Pris dubbelrum från 1 500 kr. Tel +33-(0)1-42723152.

www.castexhotel.com

Lyx: Vill du bo som en riktig stjärna är Hotel Ritz det självklara valet. I lobbyn ligger Bar Hemingway, och i en av sviterna firade Tom Cruise och Katie Holmes sin förlovning 2005. Ligger vid Place Vendôme, nära parken Tuilerierna. Dubbelrum från 8830 kr/natt.

www.ritzparis.com

Ladda ner en plusguide!

PARIS

Le Jules Verne

Restaurangen Le Jules Verne ligger på andra våningen 123 meter upp på Eiffeltornets andra etage. Krogen har en egen hiss som avgår från Eiffeltornets södra sockel. Bordsreservation är nödvändig.

Öppettider: Lunch varje dag 12.15– 13.30. Middag varje dag 18.30–21.30.

Meny: Lunch 85 euro (cirka 850 kr), middag 200 euro (cirka 2 000 kr). Räkna med dubbla priset om vin ska ingå.

Tel +33-(0)1-45556144.

www.lejulesverne-paris.com

ARTIKELN HANDLAR OM