Möt våren vid Paris kanalkvarter

Bara ett stenkast från turiststråkens hets härskar lugnet kring Canal St Martin

1 av 4 | Foto: FRIDA LENHOLM
bäst barhäng Pierre Morio, Marie Clavel och Gregore Jeanblanc går ofta ut på ställen längs kanalen, som de tycker är ett
RESA

Vill du hitta ett nytt område bortom Paris turiststråk?

Då bör du bege dig till östra delen av staden, där Canal St Martin slingrar sig fram genom några mysiga kvarter.

Lite i skuggan av den mer kända floden Seine erbjuder området en lugn oas i storstadens vimmel.

Den lite yngre och hippare delen av Paris befolkning har sedan länge börjat slinka över till ”kanalen” för en skön kväll med polarna. Området erbjuder ett rikt barutbud och, framförallt, en väldigt avslappnad stämning. Det finns inte många barer i Paris där du kan köpa din öl i ett plastglas och sedan gå ut och sätta dig vid kanalen och njuta av vattnet, den varma kvällen och det parisiska folkmyllret. Men det går alldeles utmärkt vid Canal St Martin.

Restauranger på rad

När Destination är på besök är det just lugnet som är det mest slående. Bara några kvarter bort finns de stressiga områdena Republique och Marais med grym shopping och massor att se och uppleva. Men söker du lugnet och vill komma in i parisarnas egen lunk så är kanalområdet oslagbart.

Det som gör området unikt är så klart själva kanalen, komplett med slussar och broar, precis som det såg ut när Napoleon lät bygga den under 1800-talets första del. De många träden längst kanalen ger ett lummigt intryck och bjuder på välbehövlig svalka under soliga dagar.

Längst kanalens kajer finns små pittoreska gator med massor av restauranger och ställen att ta en aperitif eller en espresso på. Bra att tänka på är att menyer på engelska lyser med sin frånvaro här, lite skolfranska kompletterat med en ordbok är att rekommendera.

En stor image-förändring

Utanför det nybyggda kulturhuset Point Ephémère, som ligger precis bredvid en brandstation, sitter människor och njuter av kvällssolen och spanar på brandmännen. Marie Clavel, som är illustratör, har en liten mini-picknick med vännerna Pierre Morio, som är bildredaktör, och läkaren Gregore Jeanblanc. De bor alla i närheten och brukar nästan uteslutande gå ut, äta och umgås vid kanalen.

I alla fall när det är varmt ute.

– Det är lugnt här, inte så mycket bilar. Det är fint med vattnet också, fastän det är smutsigt, säger Marie Clavel.

Det tidigare arbetarklassområdet har de senaste fem, sex åren genomgått en image-förändring och en så kallad gentrifiering.

Unga och välutbildade

Som så ofta är fallet var det först konstnärer och andra kreativa som letade nya, billiga områden för sina gallerier och bostäder. Sedan har andra grupper följt efter och därmed stiger även priserna, både på bostäder och på krogen. Det flyttar främst in unga, trendkänsliga och välutbildade människor.

Många tjänar bra och har kreativa yrken. Fransmännen själva kallar dem för ”bo-bos”, en förkortning för ”bohemian bourgeoise”, en kontrast till den klassiska franska överklassen, bourgeoisen.

En ganska bra översättning till svenska förhållanden är den chicka men medvetna söderbon i Stockholm som har ett välavlönat jobb och gärna tar en latte på ekologiskt kaffe och shoppar i ”sofo”.

– Jo, jag vet att termen ”bo-bo” finns och kanske tillhör jag den gruppen. Men jag tänker inte så mycket på det, jag går framförallt hit för att det inte är så himla stelt, säger Pierre Morio.

FAKTA

Napoleon lät bygga kanalen

Canal St Martin är 4,5 kilometer lång och sträcker sig främst över det 10:e arrondissemanget i östra Paris. Kanalen är i dag täckt mellan Rue du Faubourg du Temple och Place de la Bastille

Napoleon lät bygga kanalen mellan år 1806 och 1825 för att förse Paris med vatten.

Kanalområdet är väldokumenterat i filmens värld. Det finns med i filmen ”Hotel du Nord” av Marcel Carne från 1938, men också i ”Amelie från Montmartre” från 2001, då Amelie kastar macka vid en av slussarna.

Åka hit

Charter/paket: Alla större researrangörer har weekendresor med flyg och hotell till Paris.

På egen hand: Ryanair flyger från Skavsta till Beauvais, som ligger två och en halv timme utanför Paris. Flygbuss till staden kostar 13 euro. Riktigt billiga biljetter finns om du är beredd att flyga på obekväma tider.

Norwegian flyger från Arlanda till Orly och SAS till Charles de Gaulle-flygplatsen. Från bägge går pendeltåget (RER) till stan för cirka 9 euro.

Boende

Hotell i Paris finns i alla prisklasser, från cirka 350 kr per dygn och person.

Leta boende och resor på bokaresa.destination.se

Resguide till Paris!

Ladda ner resguide till Paris

Mer om Paris!

Kolla in specialsidan om Paris

ARTIKELN HANDLAR OM