Med Carrie i Paris

Sex and the City-turista i den franska huvudstaden

1 av 8 | Foto: Aftonbladet bild
Självklart kan du bo på samma hotell som huvudpersonen i ”Sex and the city”, Carrie Bradshaw (spelad av Sarah Jessica Parker), bodde under sin vistelse i Paris. Men då måste du vara beredd att hosta upp 133 000 kronor per natt – i alla fall om du, som Carrie, vill bo i den lyxigaste sviten med den här tillhörande balkongen. Jag får nöja mig med ett enkelrum på hotell Plaza Athenee.
RESA

– Är det här ditt första besök i Paris?

– Inte om man räknar alla filmer jag sett, svarar Carrie Bradshaw.

När stjärnan i ”Sex and the city” i de sista avsnitten av tv-serien reser till Paris, får hon uppleva romantikens huvudstad.

Resas Erika Strand-Berglund har gjort stan – på äkta Carrie-vis.

Scen: Hotell Plaza Athenee

I tv-serien: Carrie anländer till lyxhotellet Plaza Athenee full av förväntan. Receptionisten visar henne till salongen där fästmannen Aleksandr Petrovsky sitter uppkrupen i en soffa med en ung kvinna.

Det visar sig vara hans dotter Chloé, som ger Carrie ett minst sagt kyligt mottagande.

Carrie förstår att hon inte är välkommen och åker upp till rum 625, den svit på 450 kvm som Petrovsky hyrt åt dem båda.

Carrie tar in rummet med alla sina sinnen. Hon tar på de antika möblerna och tunga sammetsgardinerna. När hon kommer ut på balkongen tjuter hon av glädje när hon ser Eiffeltornet för första gången.

Dagen slutar dock inte lika bra. Petrovsky dyker aldrig upp till middagen och Carrie somnar ensam på hotellrummet i 79 000-dollarsklänningen ”tusen lager” från Versace.

I verkligheten: Jag går in på Plaza Athenee. Förvandlingen från ordinär tjej till fullfjädrad glamourkvinna har börjat. Tyvärr börjar min plan redan grusas. Jag hade tänkt bo i Carries och Petrovskys svit. Men den kostar visst 14?000 euro – 133?000 kronor – per natt. Ett enkelrum kan jag få för 550.

Nja. Att bo som kolumnisten Carrie verkar orealistiskt. Men ett glas vin i salongen ska jag ha råd med.

I ”Galerie du Gobelins”, den korridor som i serien kallas salong, slår jag mig ner vid ett bord. Medan jag väntar på vinet plockar jag fram mitt anteckningsblock (i brist på powerbook) och tittar mig omkring.

Jag känner mig toklyxig. Uppspelt klappar jag händerna när servitören kommer med en stor skål oliver och mitt vin.

– Me likey!

Han ler igenkännande och pekar mot slutet av galleriet/korridoren där trappan, som Carrie jagade omkull en slagsmålssugen mr Big i, ligger.

Adress: 25 Avenue Montaigne, 8:e arr. Metro: Alma-Marceau.

Scen: Shopping på Dior

I tv-serien: Efter en vecka på hotellet bestämmer sig Carrie för att göra det ultimata testet. Iförd skyhöga klackar och i skydd av ett rött paraply går hon in i couturens högborg Dior. Regnvatten från paraplyet gör golvet halkigt och Carrie gör en riktig praktvurpa.

För att personalen inte ska komma ihåg henne som ”amerikanskan som ramlade hos Dior” shoppar Carrie för allt vad hennes kreditkort håller.

Verkligheten: Redan före avresan har jag bestämt att mitt första designerinköp ska göras i Paris. Och det ska göras på Dior. Jag vill ju vara som Carrie. Avenue Montaigne, som Carries Dioraffär ligger på, är Paris couturegata nummer ett. Som ett pärlband ligger bland andra Lacroix, Chanel och Louis Vuitton på den overkligt rena och välansade avenyn.

Jag vågar inte ramla in i butiken som Carrie gör. Jag måste erkänna att jag inte vågar göra mycket i den fashionabla miljön. Jag känner mig som en udda fågel. Mamman, som försöker få sin uttråkade dotter – iförd Dior från topp till tå – att köpa ytterligare ett Diorplagg, gör mina försök att smälta in svåra.

Prislappar finns inga. Jag vill verka världsvan och tar lite förstrött i plaggen. Mumlar något om bra kvalitet. Jag dras mot disken med mobilsmycken och nyckelringar. De borde inte vara så dyra. Expediten missförstår mig och berättar att ett cigarettetui som jag tydligen viftat mot kostar 200 euro (runt 1?900 kronor).

Ändrade planer. Mitt första designerinköp kommer att göras nästa gång jag åker till Paris.

Adress: 30 Avenue Montaigne, 8:e arr.

Metro: Alma-Marceau.

Scen: Konditori Cador

I tv-serien: En tidig morgon står Carrie och Petrovsky och delar på en cigarett utanför ett litet chokladkonditori. Återigen blir Carrie lämnad av sin inte-längre-så-charmige pojkvän och för att fördriva tiden går Carrie in på Cador. Sittandes vid ett marmorbord röker hon och frossar i bakelser. En egentligen underbar upplevelse, men som hon dessvärre bara får dela med en hund.

I verkligheten: Först blir jag lite förvirrad när jag kommer fram till Cador. Entrén ligger inte där den ska. Jag ställer mig ändå där Carrie stod och låter mig suktas av bakverken och chokladpralinerna.

Jag rundar hörnet och går in. Oj, vad liten salongen är. Liten men förtjusande! Högt i tak, enorma speglar, stuckaturer, guld och äldre damer med lagt hår som dricker te. Me likey!

Jag beställer en assiett med olika praliner och en kanna te, sätter mig vid ett fönsterbord och insuper atmosfär. Jag plockar fram anteckningsblocket och funderar på hur jag ska få tag på en hund. Fram kommer en av servitriserna.

– Carrie Bradshaw? frågar hon.

För en sekund tror jag att hon menar att jag är Carrie. Kvar i drömmarnas värld nickar jag stumt. Hon pekar skrattande mot en stol.

– Nej, där satt Carrie, säger hon. Sätt dig där i stället!

Adress: 2, Rue de l’amiral-de-Coligny, 1:a arr.

Metro: Louvre.

Öppettider: tisdag–söndag 8.30–19.00.

Scen: Restaurang Kong

I tv-serien: Carrie kommer in i en galet designad restaurang med enorma panoramafönster. Hon ska äta lunch med Petrovsky och hans exfru. Han dyker inte upp, så Carrie och exfrun får dricka ett glas vin endast i sällskap av varandra.

Carrie tittar sig omkring och säger att restaurangen är fantastisk. Exfrun suckar och säger att den brukade vara det förr men nu?? är stolarna bara vidriga.

I Verkligheten: Jag slår mig ner på en av de vidriga stolarna. Det visar sig vara Philippe Starcks Kartellstolar, men med asiatiska porträttbilder på.

För att komma till Starckinredda Kong har jag har tagit en glashiss från entrén bredvid Kenzo och via en spiraltrappa nått restaurangen.

Från bordet har jag en utsikt över Seine och Pont Neuf.

– Du har satt dig vid fel bord, upplyser servitören när jag får min sallad.

Det var visst vid det mittersta bordet näst längst ut som Carrie hade den förfärliga lunchen. Besviket berättar servitören att ingen personal fick vara där dagen då scenen spelades in.

– Det är illa, för jag ääälskar ”Sex and the city”, säger han och suckar.

– Älskar du Carrie? frågar han.

– Det gör jag, svarar jag och vi ler mot varandra.

Adress: 1, Rue du Pont Neuf, 1:a arr.

Metro: Pont-Neuf.

Öppettider: 10.30–02.00.

Fler ställen där du kan återuppleva "Sex and the City" i Paris

GUIDE

Erika Strand-Berglund