Ett grattistjut för Disneyland

Nöjesparken utanför Paris fyller 15 år

Foto: sussi petersson
Sagoprinsessa Emilia, 4, från Åkersberga roar sig kungligt på Disneyland Paris. När nöjesfältet i år fyller 15 vankas det extra mycket festligheter.
RESA

Ta med en näve halstabletter och åk till Disneyland Paris i sommar. Skrik dig hes i nya skräckattraktionen Tower of Terror. Bada i konfetti och hurra stämbanden sträva med Musse Pigg och resten av gänget.

I år är det fest, Disneyland fyller 15 år.

Foto: disney
Vrålkul Tower of Terror är en av de mest spektakulära nyheterna på Disneyland Paris. Den som vågar checka in på The Hollywood Tower Hotel får göra sig beredd på att skrika av härlig skräck.

Det finns många typer av skrik. Bland annat lyckliga och skräckfyllda. De skräckfyllda hörs mest från årets stora nyhet: Tower of Terror, en mix av Spökhuset, Uppskjutet och Fritt fall.

Trots försommarhettan går kalla rysningar längs ryggraden när vi ”checkar in” på The Hollywood Tower Hotel – det vill säga ”Tower of Terror”, skräcktornet. Receptionen är dunkel och de ljusgula väggarna söndervittrade. Portiern berättar att det spökar på alla tolv våningar. Den som vågar kliva in i den rostiga hissen, bör därför förbereda sig på en ny dimension av skräck.

Stämningen i centrum

Jodå, här satsas det mycket på att bygga upp stämningen. Historier, ljud- och ljuseffekter, damm, mörker och spindelväv ger en dramatisk inramning och fastän vi vet att allt är påhitt skär ändå dödsskriken i öronen när hissen störtar från tolfte våningen rakt ner i källaren.

Med hes stämma väser den spanske 15-årige killen bredvid mig:

– Det var det värsta jag varit med om. Jag fick hjärtat i halsgropen!

Barnen de Hoog-Rawenhorst från Holland har åkt hiss i fyra dagar.

– Den är så cool, suget i magen är så häftigt! Det pirrar lika mycket varje gång, säger de med en mun och ögonen lyser av förtjusning.

Förutom vrålandet från hotellet, fylls luften av pampig filmmusik. Känslan i Disney studios påminner om en filminspelningsplats i Hollywood. Attraktionerna viner. Det är fart och fläkt.

Gott om nyheter

Granne till Disney studios ligger parken Disneyland, som är lite mer stillsam och domineras av Törnrosas rosa slott, ”Pirates of the Caribbean”-skeppet, rymdavdelningen, och konstgjorda sjöar och öar. Båda parkerna, som tillsammans utgör Disney resort Paris (tidigare Eurodisney) är välgjorda och påkostade. Så påkostade att de fortfarande går med förlust. Hittills i år har de gått back 402 miljoner kronor.

Späckat schema

Trots det snålas inte på nyheter. Den som inte enbart vill åka hiss, har mycket annat att ta sig an.

Crush’s coaster är en ”Hitta Nemo”-inspirerad berg- och dalbana för de yngre, den ambulerande tonårsmusikalen ”High School Musical 2” spelas också runt om i parken under dagen – och succén ”Bilar” ligger bakom en minivariant av Virvelvinden.

– Helt tokigt! Bilen glömde att jag satt där fram och styrde, vi snurrade bara runt runt, säger Emilia, 4 år, från Åkersberga.

Dagen till ära har hon tagit på sig sin allra finaste prinsessklänning. Är det fest så är det. Tiaran har åkt på sned, men det hinner hon inte bry sig om. Hon har fullt upp med att mata drakar, krama prinsessor, titta på parader och busa med Stitch i nya ”Stitch Live”.

– Det var kul när han pratade bebisspråk med oss, säger Emilia som gillade Stitchshowen, trots att den bara spelas på franska och engelska.

FAKTA

Bästa tipsen för besöket i Disneyland Paris

Slipp köer vid entrén, köp biljetter i förväg.

Entréavgiften är 560 kronor per vuxen för dagspass till båda parkerna, 465 kronor till en park. Barnpris (3–11 år) 485 respektive 390 kronor. Alla åk-

attraktioner ingår.

Skaffa gratis ”fast pass”. I stället för att köa får du en bestämd tid då du kommer tillbaka och åker attraktionen.

Missa inget – skaffa dagsprogram.

Räkna inte med några hundralappar extra, räkna tusenlappar. En hamburgerlunch för fyra kostar cirka 350 kronor, en Cornettostrut 27 kronor och burk läsk 28 kronor.

Boka boende i förväg.

Disneyhotellen närmast parken är dyrast. Mer prisvärt bor ni på The Explorer, fem minuter från parken med buss. Ännu billigare är lägenhetshotell. Pierre Vacances med fin utomhuspool kostar runt en tusenlapp för hela familjen (4 personer) per natt.

Sembo har rabatterade paketresor och bra erbjudanden (4 nätter till priset av 3) som även gäller om ni kör egen bil.

Flyg till Paris De Gaulle med SAS tar två timmar från Stockholm. Sedan tar det 30 minuter med direktbuss från gaten till parken. Om du reser med ett lågprisflygbolag: tänk på att de landar minst två timmar utanför Paris och att bussresan därifrån kan bli dyr.

Världens 5 bästa nöjesfält i sommar

1. Disneyland Resort Paris, som firar 15 år.

2. Cedar Point, Ohio, USA. Flest åkattraktioner av alla världens nöjesfält, bland annat en ny berg-och-dalbana som kostat över 100 miljoner kronor.

3. Everland, Sydkorea. Hinner du inte resa runt hela Europa i sommar, åk hit. Besökare utlovas att få uppleva hela Europa på bara en dag i en galen karneval. Dessutom utlovas blomsterhysteri.

4. Phantasialand, Brühl, Tyskland. Flera nya shower, bland annat en ny stuntshow.

5. Six Flags Mexico, Mexico city, Mexico.

Världens 5 mest populära nöjesfält

1. Magic Kingdom, Walt Disney, Florida USA.

2. Disneyland, Kalifornien, USA.

3. Disneyland, Tokyo, Japan.

4. Disneysea, Tokyo, Japan.

5. Disneyland, Paris, Frankrike.

Källa: TEA/Era

ARTIKELN HANDLAR OM