Dyra droppar

Krog sålde 200 år gammal konjak – för 275 000 kronor

Foto: AP
Britten David Ridgway, chefs-sommelier på La Tour d'Argent i Paris, rör sig hemtamt bland de 450 000 flaskorna i den 27 rum stora vinkällaren.
RESA

Paris-krogen La Tour d’Argent har en vinkällare utöver de vanliga.

I dagarna passade man på att rensa lite i den – och auktionerade bland annat ut 200 år gammal konjak.

Dyraste flaskan gick för över en kvarts miljon kronor.

Foto: Foto: ap
Så kallad finsprit.

Det var tre flaskor Clos du Griffier från 1788, som La Tour d’Argent lät gå på auktion.

Franske entreprenören Raphael Zier bjöd över kinesiska, ryska och japanska spekulanter och ropade in den dyraste för 25000 euro eller cirka 275000 kronor. Då ingick även svamplagret som omsluter flaskan.

– Svampen är faktiskt ett bra tecken och ett utmärkt konserveringsmedel – utanpå flaskan förstås, säger sommelieren David Ridgway.

Kungligt besök

Förutom konjaken så auktionerades även 18000 årgångsviner bort. Men det är knappast någon risk att det ekar tomt i den enorma vinkällaren, som upptar hela 27 rum och rymmer 450000 flaskor.

La Tour d’Argent är en krog med anor, som bjuder på fin utstikt över Notre Dame. Paradrätten är pressad anka och här har även kungligheter som Louis XIV och Edward VIII suttit till bords, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Stjärnorna rykte

Men för 13 år sedan inträffade en smärre katastrof. Krogguiden Michelin tog då bort en av restaurangens tre stjärnor, senare togs även en till bort. Nu kämpar krögaren Andre Terrail för att återupprätta La Tour d’Argents rykte.

– Vinauktionen sätter Tour d’Argent på kartan igen, säger han.

Det var första gången i krogens 427-åriga historia som La Tour d’Argent ordnade en auktion. Totalt inbringade den drygt 1,5 miljoner euro (16,5 miljoner kronor). Pengarna ska gå till välgörenhet.

FAKTA

Titta in på restaurangen:

www.tourdargent.com

Marijana Dragic
Anders Hedberg