Välj bland Samos 16 bästa stränder

Stor guide till en av Greklands populäraste öar

RESA

De bästa stränderna på grekiska semesterön Samos ligger långt från turistorterna och kan vara svåra att hitta.

Men allt som behövs för att upptäcka de verkliga badpärlorna är en hyrbil och Aftonbladets strandguide.

Pythagorion

”Lugnast vår och höst”

1. Samos största turistort har ingen riktig strand, men det finns två pyttesmå stenvikar på var sin sida om hamnpromenaden. Den bortom piren är mysigast, kanske mest för att det ligger en fantastisk taverna där, restaurang Remataki. De här stränderna blir proppfulla under högsäsong, men det är lugnt och skönt vår och höst.

Potokaki

”Mycket folk & barnvänligt”

2. Cirka 30 minuters promenad väster om Pythagorion ligger den bästa stranden i närheten av turistorten, en kilometerlång, barnvänlig sandstrand blandad med sten. Här är ofta mycket folk, och naturen är inte lika vacker som på norra sidan eller längre västerut. Solsängar med parasoll kostar cirka 30 kr per person, samma som på ön i övrigt. Längs Potokaki ligger flera charterhotell, och många föredrar att bo nära stranden och promenera in till byn på kvällen. Taxi mellan Pythagorion och Potokaki kostar 25 kr. Det är dyrt att äta och fika på stranden, så gå hellre upp till vägen och ät på Pegasus taverna. Gott och billigt, men det är mycket folk och kan ta lång tid.

Psili Ammos

(vid Pythagorion)

”Långgrund sandstrand”

3. En fin, långgrund sandstrand som är mycket populär bland barnfamiljer under högsäsong.

Bussar från Samos stad, men tyvärr inte från Pythagorion varifrån man antingen får ta badbåt för cirka 100 kr, eller taxi för ungefär lika mycket. Du måste bestämma tid med chauffören för hämtning, det finns ingen taxi vid stranden. Eller åk moped hit, mopedhyra cirka 100 kr per dag. Här finns några pensionat och ett par tavernor.

Mourtia/Kerveli

4. Kristallklara, turkosblå bukter med stenstrand på östkusten dit inte många turister hittar. Man behöver eget fordon för att ta sig till dessa små stränder. Mourtia är finast, och här finns en taverna.

Samos stad

”Turkost vatten”

5. Det finns en liten, stenig strandremsa i huvudstaden, men ingen badar här. Men på andra sidan, någon kilometer bortom kajen, går det att bada på en liten stenstrand. Men ta hellre bussen till Lemonakias eller Psili Ammos, det kostar cirka 10 kr enkel väg.

Kokkari

6. Lång stenstrand kantad med tavernor i en liten, charmig turistort. Hit går buss från Samos stad flera gånger om dagen. Stenstränderna på norra kusten är inte särskilt barnvänliga, det blir fort djupt och blåser ofta kraftigt.

Lemonakias/Tsamandou

”Mycket naket”

7. Bussen stannar vid de här båda fina stenstränderna som ligger i grönskande bukter en dryg halvtimmes promenad västerut från Kokkari. Mindre och lugnare Lemonakias är en av de finaste stränderna om man gillar stenstränder. Många badar nakna här.

Tsabou

”Charmig bergsby”

8. Ytterligare en bit västerut ligger ytterligare en fin stenstrand med färre människor, eftersom det krävs bil för att ta sig hit. Den som ändå hyr bil bör passa på att köra upp till Manolates, öns charmigaste bergsby som hänger på kullarna ovanför kusten. Perfekt för lunch med utsikt. Bilhyra per dag från runt 400 kr.

Potami

9. Ett par kilometer från industri- och universitetsstaden Karlovassi ligger en hyfsad stenblandad sandstrand.

Den ligger fint till, men är inte direkt värd en utflykt.

Man måste ha egen bil, gärna jeep. Eller promenera från stan.

Härifrån kan man vandra genom skogen till ett litet vattenfall där våghalsiga kan bada.

Mikro Seitani

”Folktomt & avskilt”

10. En fin sandstrand nästan en timmes promenad från Potami. Det går att köra en bit på en liten väg (med moppe eller jeep) som övergår i promenadstig. Det är inte så lätt att hitta, plötsligt står man mitt i en olivodling och kliar sig i skallen. Men det är bara att fortsätta genom odlingen ner till den här avskilda, obebyggda och folktomma stranden.

Det finns en Megalo Seitani som är större och finare, men den ligger längre söderut och nås bara med båt från Karlovassi.

Kyriakou

”Egen båt ett måste”

11. Det här sägs vara en av de allra finaste stränderna på ön, men man behöver egen båt för att ta sig hit. Den som har en sådan, åker till öns sydligaste udde ca fyra kilometer västerut från Ireon och njuter av total avskildhet.

Fråga i Pythagorions hamn om det är någon som gör utflykter hit.

Chrissi Ammos (utanför Votsalakia)

”Klart vatten”

12. Det finns två härliga sandstränder med liknande namn, det här är den lugnare av dem. Hit går det bara att komma antingen med egen bil eller med cykel/moped från Votsalakia någon halvmil bort (dit det går buss från Samos stad ett par gånger om dagen, men det tar över två timmar). Med bil från Pythagorion tar det 1,5 timmar. Barnvänligt och otroligt klart vatten. Det finns två tavernor, välj den på andra sidan vägen.

Limnionas

”Paradiskänning”

13. Ytterligare någon kilometer väster om Votsalakia ligger den här mindre stranden, lika fin som Psili Ammos men inte lika känd eller välbesökt. En av de finaste stränderna på ön. Barnvänligt, lugnt och skönt. Äkta paradiskänning!

Votsalakia

14. Den långa sandstranden i den här avsides, småsömniga familjeturistorten är visserligen rätt stenig och inte lika långgrund som Psili Ammos, men den ligger vackert med berget Kerkis i bakgrunden. Går man bara en bit bort från ”centrum” (taxistolpen), så är det glesare mellan solsängarna men ändå nära till strandtavernor.

Samipula

”Charmig turistort”

15. På en liten ö utanför sydkusten finns en fin sandstrand dit det går badutflykter dagligen från hamnen i Pythagorion, kostar strax under 200 kr. Turerna är dock populära, så under högsäsong är det ofta för mycket folk för att man ska kunna njuta fullt ut av naturupplevelsen.

Ireon

16. I den lilla, mysiga turistorten i närheten av de antika ruinerna med samma namn finns inga märkvärdiga stränder, men klapperstensstranden en bit från centrum fungerar för dem som bor här – så länge de investerar i ett par badsandaler i plast för en femtiolapp. Det är cykelavstånd till sandstranden Potokaki utanför Pythagorion ca 7 km bort, plus att det går några bussar om dagen till Samos via Potokaki.

Eva B Kjeller ([email protected])