Miniguide: Samos

– fakta, priser, ta sig runt

RESA

Ta sig runt

Bilhyra: Cirka 400 kr/dag.

Mopedhyra: 100 kr/dag.

Cykelhyra: Cirka 50 kr/dag.

Fordonshyra blir något billigare om man hyr en längre tid.

Bensin: Cirka 7 kr/liter.

Taxi: Billigt inom området, till exempel 25 kr mellan Pythagorion och Potokaki. Betydligt dyrare mellan olika delar av ön, till exempel 350 kr från Pythagorion till Votsalakia.

Buss: Begränsat, krångligt och tar tid. Alla bussar går först till Samos stad där man byter för att åka vidare. Någon mil kan ta två timmar.

stranden

Solbäddar: Finns på de flesta stränder, kostar cirka 30 kr per person med parasoll.

Strandserveringar: Finns på de flesta stränder, men är ofta mycket dyrare än de tavernor som brukar ligga lite längre upp längs vägen.

Åka hit

Charter: En vecka, del i dubbelrum från cirka 4 500 kr/person. Endast flyg: Från 1 600 kr (Apollo ticket).

nt för

Matematikern Pythagoras som bland annat gett många skolbarn gråa hår med sin berömda sats om rätvinkliga trianglar, även kallad Pythagoras sats.

Största sevärdhet

Strax ovanför Pythagorion ligger Eupalinus vattenledning. Tunnel byggdes för cirka 2500 år sedan och syftet var att leda dricksvatten från bergen ner till Pythagorion. Man började gräva från två håll och lyckades på något märkligt sätt mötas på mitten. Ett fantastiskt arbete som än i dag förvånar. De första 70 metrarna av tunneln går att besöka. Inget att rekommendera för er som lider av klaustrofobi! Den dramatiska naturen är också det en stor sevärdhet.

Fotoobjekt

På hamnpromenaden i Pythagorion och här går kamerorna varma. Kajen är kantad av mysiga tavernor och segelbåtarna ligger på rad.

En av de hemtrevligaste hamnpromenaderna i Grekland.

Snabbfakta: Samos

ARTIKELN HANDLAR OM