På Atens riviera är Elena drottning

Schlager- stjärnan nummer ett på nattklubbarna

Sandstranden i Vouliagmeni sydost om Aten är öppen för allmänheten utan kostnad.
RESA

ATEN

Schlagerdrottningen Elena Paparizou, 23, är hela Greklands nya älskling.

På nattklubbsscenerna längs Atens riviera råder ingen tvekan – här är Elena number one!

Foto: REUTERS
Elena Paparizou från Göteborg.

Under en intensiv vintersäsong har Elena Paparizou arbetat fyra kvällar i veckan på bouzouki-klubben Fever. Den ligger på genomfartsvägen Syngrou från Aten till Glyfada vid havet.

– - I Glyfada hyr jag en lägenhet på fyra rum. Där har jag haft min fasta punkt i tillvaron mellan showerna från 22 till 06 på morgonen, säger Elena Paparizou till Aftonbladet.

Dansar i extas

Det sägs att musik har större betydelse för atenarna än vad maten har för italienare.

Inget tvivel, efter en partynatt på bouzouki-klubben Rex. Vi kommer när gamla som unga, kompisgäng och familjer, societetspar och enkelt klädda människor festar på coca­cola och helflaskor whisky längs långborden. Plötsligt kommer Han – Mannen och Myten. Mina damer och herrar, Tolis Voskoupolos!

Tänk er en mix av Tom Jones och Arne Weise? allsång på Skansen?fast på grekiska? till ackompanjemang av en gudabenådad bouzouki-spelande farbror uppbackad av stråkar och slagverk. Natten blir till en överdos av hjärta & smärta. Som på en given signal skuttar tanter och tjejer och herrar och killar upp på borden.

Alla dansar vilt. Det är snäppet från extas. Det är snäppet från obotlig tinnitus när vi vacklar ut i gryningen.

Elena Paparizou är nu mogen att ta steget fullt ut och bli den givna attraktionen på någon av de stora bouzouki-klubbarna.

Guldkusten sträcker sig från Glyfada i norr till udden Sounio med sitt berömda tempel i söder.

I Glyfada är allt påfallande nytt. Dyra hyreskomplex. Shopping, mode, inredning, kaffebarer, snabbmat, nöjesliv och mera mode.

I Vouliagmeni hittar du fisktavernor, lyxhotellet Armonia och berömda Astir beach. På andra sidan gatan ligger den allmänna gratisstranden Vouliagmeni Beach. För den som söker något speciellt i naturväg finns Vouliagmeni-sjön, ett märkligt naturfenomen med svavel- och mineralhaltigt vatten.

Vackraste solnedgången

Fortsätt till Kavouri och Vola, ut på halvön och ”näset” Lagonissi. Här ligger några av hela Aten-områdets lyxigaste villor och dyraste hotell. Surfarna samlas utanför udden och väntar på jättevågor.

Småstäderna Saronida och Anavyssos är knappt värda ett stopp. Skynda i stället till Cape Sounio, 69 kilometer sydost om Atens centrum. På en karg klippbrant står resterna av Poseidons tempel, byggt på 400-talet före Kristus.

– Här vid templet kan du se Greklands vackraste solnedgång, säger servitören på serveringen vid parkeringsplatsen där turistbussarna flockas i Sounio.

Sture Olsson