Santorini - färgernas ö

Här kan du välja strand efter färg

1 av 8 | Foto: sara ringström
För den som gillar rött är ”Red Beach” ett hett alternativ. Här skimrar stranden i ... ja, just det – rött.
RESA

Svart, röd eller vit?

Santorini är en ö för kräsna. Här kan du till och med välja strand efter

vilken färg du gillar bäst.

Det finns mycket som lockar med Santorini. En solnedgång som får roman?tiker från hela världen att vallfärda. Inbjudande vingårdar. Kosmopolitiska restauranger på klippkanten i Fira.

Men få åker hit för öns stränder. Suktar man efter kilometerlånga, guldgula sandstränder finns det definitivt bättre grekiska öar. Men ingen annanstans kan man breda ut handduken på svart sand – och doppa tårna i röd sand en kvart senare.

”Red beach” kommer man till om man följer skyltarna från Akrotiri på sydvästra Santorini. Sedan är det bara att följa turistströmmen till de mörkröda, höga klipporna. De landar i en strand med små stenar i en rad röda och gråsvarta nyanser. Precis vid vattenbrynet är stenarna finare och tegelröda.

För att komma hit måste man först följa en stenig väg och sedan ta sig ned på en ännu stenigare stig längs de röda klipporna.

Det gör vi. Och lär oss att det är bra att ta med sig ordentliga skor – flipflops och rullstenar är ingen bra kombination – och att komma tidigt, före alla andra turister har tagit sig hit.

Man kan även ta sig hit med badbåt, från Akrotiri eller Perissa. Då ser man turisterna följa stigen på håll, sakta ta sig fram likt myror i långa led.

Båten puttrar sedan vidare till den vita stranden. Först ser man bara en gigantisk klippa som sticker ut i det mörkblå vattnet. Sedan skymtar man den lilla playan och inser att själva stranden inte är särskilt spektakulär – den är väldigt stenig och inte direkt bländvit. De gräddvita pimpstensklipporna som omger stranden är desto mer imponerande och gör att den trots allt lever upp till sitt namn.

Men den färg som lockar flest är

den svarta, eftersom den täcker stränderna längs stora delar av södra och östra kusten. En av de mest populära är Perissa, en sju kilometer lång strand som utan klar gräns övergår i grannstranden Perivolos. På håll ser sanden inte särskilt svart ut, snarare grådaskig. Men vid vattenbrynet är de små stenarna kolsvarta. Och när man har pulsat sig tillbaka till solstolen ser det ut som att man har doppat fötterna i en balja svarta vallmofrön.

Perissa är grekernas favorit. Här ligger mörkhåriga 20-plussare i tajta badbyxor på solstolar med tjocka, limegröna madrasser, jämte välsituerade damer i leopardmönstrade bikinis, välmanikurerade naglar och stora hattar.

Det här är Santorinis Venice Beach.

Eller Santorinis Tylösand. Det är beachvolleybollplaner, livvakter uppflugna i utsiktstorn och brunbrända kroppar. Och strandförsäljare – oräkneliga. Den som får ett plötsligt sug efter kikare, kopierade cd-skivor, kopierade märkesväskor eller kinesisk massage behöver bara knäppa med fingrarna.

Ovanför stranden går en väg kantad av grekiska tavernor och trendiga restauranger med bar-DJ:s. Vid Jojo, en av de livligare strandbarerna, springer servitörerna i skytteltrafik med sallader och iskaffe till solstolarna på andra sidan vägen. Runt barpoolen dansar unga greker som om de vore med i MTV. Housemusiken höjs i takt med att solen går ner.

– Det här är öns bästa strand, säger badvakten George Mandalous. Här finns den bästa atmosfären och den finaste sanden. Men man måste ha med sig badskor!

Den som testar att gå utan inser snabbt att det är skillnad på sand och sand.

När vanlig sand blir varm, blir den svarta sanden ... het som lava.

Efter bara ett par steg känns det som att det glöder under fötterna, men när man sedan når det gröna vattnet är det desto skönare. Och sedan kan man flyta runt där och roa sig med att titta på andra som flyger fram på den vulkaniska sanden.

På Santorini, bara på Santorini.

Läs också: Hetast 2008

Sol & bad i Europa

26 000 läsare har röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008. Här är deras svar i kategorin "Sol & bad i Europa".

Hetast 2008

1 (1) Grekland

Övärlden med kristallklart vatten håller ställningarna – men flåsas i nacken ...

2 (2) Kroatien

... av den nygamla favoriten Kroatien. Ny destination för Greklandströtta?

3 (3) Italien

Maten! Vinerna! Kaffet! Vädret!

4 (5) Kanarieöarna

De åtta bebodda öarna i Atlanten utanför Afrika är fortfarande starka bland barnfamiljer och

seniorer.

5 (4) Franska rivieran

Maten! Vinerna! Flärden! Vädret!

6 (6) Mallorca 7 (9) Turkiet 8 (7) Cypern 9 (10) Spanien (fast- landet 10 (ny) Kreta