Ladda ner Aten-guiden

Det blåser eftermiddagsbris på Akropolis. Från foten av Parthenon ser jag milsvida omkring. I dag finns en exakt replika av det mästerliga templet någonstans i USA, men jag tvivlar på att tankarna flyger lika lätt där som häruppe på berget som kröner Aten.

Här stod Platon och Aristoteles också och funderade.

För bortåt 2 500 år sen var Aten en sorts demokrati, med både rikedomar och ett kulturellt och intellektuellt klimat som frambringade några av världens främsta vetenskapsmän och konstnärer. De hör till vårt kulturarv också, minst lika mycket som Gustav Vasa.

Och Aten trollbinder fortfarande, både på nya och gamla meriter. I dag är det en av världens livligaste, mest pulserande och mest trendiga städer. Här finns coola butiker, häftiga barer och några av Europas mest exklusiva hotell och spa.

Atenarna vet verkligen hur man roar sig. Det här är lika mycket "staden som aldrig sover" som New York - kanske ännu mer. I alla fall på natten. Den verkar aldrig ta slut här.

Och också på dagen är livsstilen mycket mer impulsiv än hemma. Jag skulle säga mycket mera levande. I Grekland träffar jag alltid människor som lyckas gå rakt in i hjärtat på mig. Varför vet jag faktiskt inte.

Varför ska man då åka till Aten? Det är ganska enkel matematik. Lägg ihop ett av världens bästa kök med en av världens vackraste kuster och skärgård, och så plussar du på med fantastiska konst- och kulturskatter som helt saknar motstycke.

Det finns inte mycket som talar emot ett besök i Aten. Det behöver man inte vara vare sig Sokrates eller Arkimedes för att begripa.

Läs mer i Susan Ritzén guide om Aten!

Lite av innehållet:

- Resan hit

- Hotell

- Stadsdelar

- Riktiga måsten

- Akropolis

- Kultur

- Utflykter

- Grekiska köket

- Kaféer och glassbarer

- Nattliv

- Barer & klubbar

- Shopping

- Tidig historia

Guiden innehåller dessutom en karta och många fina foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan! Om du är Plus-medlem laddar du hem guiden utan extra kostnad.

Atenguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 25 juni 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM