Hitta lugnet på lilla vackra Koufonissi

Stränderna har gjort ön till en familjefavorit

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Annika och Elina Davidsson från Sandared spelar tennis vid stranden Pori – öns vackraste.
RESA

Koufonissi är en av ögruppen Kykladernas minsta och mest fridfulla öar.

Men stränderna ligger som ett grekiskt radband.

Inte konstigt att ön har blivit barnfamiljernas favorit.

På Koufonissi finns inga sevärdheter. Inga historiska lämningar eller kyrkor som man måste släpa sig till.

Här finns bara tre saker att göra.

Bada. Äta. Strosa.

Stränderna är den största anledningen till att så många svenska barnfamiljer har fastnat för ön.

På väg till Amorgos

Två av dessa är Kristenssons och Bodéns från Stockholm. Vi möter dem första kvällen, i utkanten av hamnbyn. De blonda barnen leker i vattenbrynet samtidigt som solen är på väg ner. Sceneriet för tankarna till en skärgårdsromantisk reklamfilm.

– Vi är på väg till Amorgos men har blivit kvar här några extra dagar, säger Anders Kristensson. Barnen älskar det. Man behöver inte hitta på något, de kan bara springa runt här på klipporna eller leka på stranden.

– Vill man ha variation man kan man åka båt till den obebodda grannön Kato Koufonissi.

Stränder som på ett radband

Nästa dag följer vi vattnet österut för att utforska öns stränder. De ligger som på ett grekiskt radband med den bästa, Pori, längst bort. Längs vägen passerar vi flera små vikar med turkost vatten och obekymrade nakenbadare.

Efter en halvtimmes promenad under den heta solen ser vi äntligen Pori, som breder ut sig i en halvmåneformad vik.

Vi hämtar andan på tavernan ovanför stranden. Beställer varsin iskaffe och njuter av den lika mycket som utsikten över det karaktäristiskt grekblåa vattnet.

När solen har gått ner finns bara en sak att göra: strosa huvudgatan i byn Chora fram och tillbaka.

Hitta din egen plätt

Kvällstid fylls den smala gatan av lekande barn, sovande hundar och strosande par. På hustrapporna till de vitkalkade husen sitter tanter och väderbitna farbröder i fiskarkeps som påminner om de på svenska yoghurtpaket.

På uteserveringarna sitter många greker, några italienare, ett par norrmän. Och väldigt många svenskar. Vi hör nästan lika mycket svenska som grekiska.

Men ön är trots sin litenhet tillräckligt stor för att man, om man anstränger sig lite, kan hitta sin egen plätt på stranden eller en taverna där ingen talar svenska.

Magiskt ljus

Agneta Rylander (t.v) återvänder gärna till Koufonissi. Här med Pierre Rylander, Berit Johansson och Tore Johansson.

En av alla svenskar som gärna återvänder till Koufonissi är Agneta Rylander, 54, från Borås. Vi träffar henne på båten tillbaka.

– Jag älskar Koufonissi. På vintern, när jag skrapar is på bilrutorna, plockar jag fram mina Koufonissibilder.

– Ljuset är så speciellt på ön, särskilt i hamnen på kvällen. Då är det magiskt. Och så finns det genuina kvar. Jag gillar de lugna öarna där man kan äta på tavernor där grekerna äter och se fiskarna rensa bläckfisk på morgonen.

FAKTA

Snabbguide/Koufonissi

Åka hit & runt

Ingen charter från Sverige. Flyg till Santorini från 798 kr t/r med Norwegian, alternativt charterflygstol till Santorini eller Naxos. Man kan även utgå från Aten (SAS eller Norwegian, från 998 kr t/r).

Sök charter, flyg och hotell på:

www.destination.se

Snabbfärja från Santorini tar 2 timmar och 20 minuter, ca 350 kr. Från Naxos går Skopelitis-färjan till Koufonissi, från 70 kr.

Sök tider och priser på:

www.greekferries.gr

På ön tar man sig runt till fots – man kan gå runt hela ön. Det går även badbåtar från hamnen.

Bo

Rumsuthyrarna är relativt få. Boka i förväg under högsäsong. Ett udda alternativ är den traditionella väderkvarnen på ön. Windmill Villa har plats för fyra personer och kostar cirka 1000 kr per natt.

www.windmill-villa.gr

Äta & dricka

Längs huvudgatan ligger flera trevliga restauranger. En av de bästa fiskrestaurangerna är Captain Nikolas. Fin utsikt över hamnen. Pasta, fyllda grönsaker, spenatpaj och fisk. Gå in till köket och peka på vad du vill ha. Nikolas har även rum för uthyrning.

Ute sent

Här finns några barer, men åk inte hit för partylivet. Scholio är en mysig bar i ena änden av huvudgatan. Crêpes och cocktails.

Sola & bada

I byn finns en liten sandstrand. Sandstranden Finikas har en taverna och ligger närmast byn. Följer man stigen längs vattnet når man två likvärdiga stränder för att till sist nå Pori, öns vackraste strand.

Läs mer:

www.koufonisia.gr