Ladda ner guiden till grekiska Karpathos

Karpathos är inte stort, och det är inte mer än 30 år sedan några av byarna fick elektricitet. Men havet, bergen och de berömda ostbollarna räcker långt som anledning att åka hit.

– Var du hittar den bästa maten på ön kan jag berätta, men då måste du lova att inte avslöja för ägaren vem som tipsade dig.

Halvt på allvar, halvt på skämt förklarar den infödde Karpathosbon att ön är liten och att här känner alla varandra.

Rekommenderas fel restaurang till turister sprids det snabbt. Och rekommenderar inte barnbarnet familjens taverna med mormors moussaka, ligger han eller hon definitivt illa till.

En väl bevarad hemlighet var däremot länge bergsbyn Olymbos, i dag Karpathos främsta turistattraktion. Ända fram till 1970 var det i stort sätt omöjligt att ta sig till byn på grund av obefintliga vägar och befolkningen levde ett liv avskärmat från omvärlden – elektriciteten kom först för 30 år sedan.

Och visst är Olymbos charmigt, men jag tycker ändå att det är havet och naturen som är öns allra främsta attraktion. Havet, som erbjuder perfekta förhållanden både för soldyrkare, snorklare och vindsurfare och öns möjligheter till vandring och dess hisnande utsiktspunkter, gör Karpathos till en liten pärla.

Fast vid närmare eftertanke är det kanske ändå de små bergsbyarna som är bäst. Här tillbringar de återvändande grekamerikanerna, deras ättlingar och en och annan turist kvällarna på de lokala tavernorna. Och när vi har fått in Karpathos speciella ostbollar som så många tipsat om, vill plötsligt alla gäster ha likadana. Receptet på ostbollarna är hemligt, men var tavernan ligger sprider jag gärna vidare.

Så skriver frilansaren Kina Zeidler som här delar med sig av de bästa tipsen från den grekiska ön.

Lite av innehållet:

Resan hit

Boende

Missa inte

Värt att veta

Charmiga bergsbyar

Utflyktsstränder

Mat & dryck

Tavernor i Pigadia

Shopping

Kultur

Vindsurfing

Guiden innehåller dessutom en karta och många fina foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!

Karpathosguiden består av 16 A5-sidor och publicerades den 13 juni 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM