Flower power – i Grekland

På Kreta finns det fortfarande hippies som bor i grottor

1 av 3
Utsikt över Matala och dess grottor – som är bebodda än.
RESA

I de urgamla grottorna i Matala begravde romarna sina döda.

På 60-talet befolkades de av frisinnade hippies.

Numera trampar turister runt på berget ovanför den vackra stranden på södra Kreta – men hippiekulturen, den lever än.

The wind is in from Africa

last night I couldn’t sleep

I slutet av 60-talet kom den amerikanska folksångerskan Joni Mitchell till Kreta. Hon anslöt sig till hippiekolonin i Matala och flyttade in i en av grottorna som vetter ut mot stranden.

Sångerskan har berättat om den märkliga tiden i Matala, med hippies som gjorde halsband av människotänder från gravplatserna och den alltmer frisinnade livsstilen som utvecklades där. Hennes tid i Matala resulterade även i sången ”Carey”, som handlar om en man hon träffade där.

My fingernails are filthy, I got beach tar on my feet

And I miss my clean white linen and my fancy french cologne

Som en vanlig strand – nästan

I dag är det mest turister som kommer till Matala. Vid första anblicken ser stranden ut som så många andra på södra Kreta, bortsett från de nästan spöklika grottformationerna.

Men hippiekulturen visar sig fortfarande vara vid liv här.

I skuggan av ett träd sitter en kvinna med långt, mörkt hår och knyter halsband. Under ett solparasoll ligger en naken pojke i ettårsåldern och sover. Runt halsen har han ett halsband av färgglada träpärlor.

– Vi bor i en grotta på andra sidan berget. Det har bott får där i tusentals år – det känner man på den positiva energin, säger Pac.

Hon är från Argentina men har bott i Matala i ett par veckor tillsammans med sin pojkvän och sonen Sirius.

– Vi har allt vi behöver här – grottan är som ett tusenstjärnigt hotell, säger hon och gör en gest mot himlen.

Säljer halsband för att överleva

Pac har med sig en stor låda med träpärlor i olika färger. För halsbanden hon säljer köper familjen mat så de klarar sig. Varje morgon vandrar de över berget och sätter sig ner vid Matalas strand och väntar på turisterna.

– Ibland kommer de bara för att ta kort på oss. Då känner jag mig lite som ett djur, eller som att de försöker stjäla min själ, säger Pac.

I skuggan under träden räknar vi till ett tiotal likasinnade män och kvinnor i långa kjolar, fiskarbyxor, rastaflätor och sjalar som alla försöker slå mynt av strandens rykte genom att sälja hemgjorda smycken eller spela gitarr.

Pac och hennes lilla familj tänker stanna tills det blir för kallt i grottan.

– Då åker vi vidare till ett varmare ställe, Indien kanske, säger hon och ler.

Come on down to the Mermaid café

And I will buy you a bottle of wine

Mer spartanskt nu än på 60-talet

Längs med stranden i Matala ligger tavernorna vägg i vägg. Annat var det då Joni Mitchell bodde här. Då fanns bara Mermaid café. Sångerskan har i intervjuer berättat om den goda maten och vinet – vilket antyder att dagens moderna hippies lever långt mer spartanskt än när det begav sig.

I dag är Mermaid café borta, men servitrisen på tavernan där vi tar en kaffe är nästan helt säker på att det var här det låg. Eller möjligen tavernan bredvid ...

Jag frågar om det fortfarande finns några hippies kvar från tiden i slutet på 60-talet.

– Jo, vi har ju haft en man, tysk tror jag, som bott kvar i alla år. Men han har börjat bli lite tokig. Han försökte sätta eld på sin grotta några gånger, så nu bor han på ålderdomshem.

And they’re playin that scratchy rock and roll

Beneath the Matala moon

Fotnot: De engelska citaten kommer från Joni Mitchells sång "Carey".

FAKTA

Guide/Kreta

Före resan

För vem? För dig som gillar sol, bad, långa som korta stränder, pittoreska byar, spektakulära ravinvandringar, dykning, kultur och historia – det mesta finns för de flesta. Du kan ravinvandra i krävande Samariaravinen eller mindre svåra Imbrosravinen. Eller njuta på Vai Beach, Europas enda naturligt palmbevuxna strand. Eller pröva någon taverna kring den vackra insjön i Kournas.

Bästa tid: April till början av juni eller september till oktober om du gillar lugn och ro. I juli och augusti är det fullt med turister, dyrare priser och ofta i varmaste laget. Undvik regn- och blåstperioden februari–mars.

Åka hit & runt

Alla stora charterbolag flyger till Kreta, men du kan också komma hit reguljärt.

Charter: Fritidsresor, Ving, Apollo, Solresor, Airtours och Langley flyger till Chania och Heraklion. Vill du till Elafonissi är Chania närmast. Prisexempel: En vecka i Platanias, Chania, i april, 3 548 kr på trestjärnigt hotell med Apollo.

På egen hand: Norwegian flyger till Chania. Prisexempel: Utresa lördag 4 juni 1 399 kr, hemresa lördag 18 juni, 952 kr.

Ta dig runt på plats: Smidigaste sättet att se ön är att hyra bil eller moppe. Att åka buss på småvägarna i bergen tar tid och tidtabellerna stämmer inte alltid. På sydkusten kan du åka färja till många av orterna men även på dagsutflykter till en rad småöar utanför kusten.

Bo

Att hitta boende i Chania är relativt lätt, även om stan är fullpackad under högsäsong. Det kryllar av enklare hotell och privatpersoner som hyr ut rum. I gamla stan finns de finare hotellen och vid stranden Nea Chora ligger de stora charterhotellen. Och det finns gott om exempel på all inclusive.

Leta boende på:

www.destination.se

www.crete-hotels-rooms.com

www.greeka.com

www.interkriti.com

Tre bra tips:

Vranas Studios ligger i Chanias gamla stan. Två små byggnader men med spaciösa rum. Prisexempel: Här kan man bo i fjorton dagar för cirka 5000 kr de två första veckorna i juni, eller lite drygt 350 kr/natt.

www.vranas.gr

Hotel Porto Loutro. Enkelt hotell med suveränt läge vid stranden i otillgängliga byn Loutro, som hänger från klipporna på sydkusten. Rent och med fräscha badrum. Alla rum har havsutsikt. Prisexempel: Två personer i dubbelrum cirka 500 kr/natt och uppåt, beroende på säsong. Varning: Inga barn under sju år eller husdjur.

www.poroloutro.com

Belmondo. Mysigt och centralt i gamla stan i Chania. Utsikt över havet. Lyxiga och bekväma rum. Prisexempel: Två personer i dubbelrum med frukost cirka 600–800 kr/natt beroende på säsong.

www.belmondohotel.com

Äta & dricka

Den gamla hamnen i Chania är jättemysig, men de flesta restaurangerna är mediokra och ganska dyra. Satsa istället på mer genuina ställen inne i gamla stan eller ute på landsbygden.

Tre bra tips:

Apostolis. Chanias bästa fisk- och skaldjursrestaurang ligger ett stenkast från turiststråken, i ett lugnt område precis vid vattnet. Dagens färska fisk kostar kring 170 kronor.

Varning: Stans katter gillar också den här restuarangen.

Akti Enosseos 10

Semiramis. I en av gamla stans smala gränder serverar Semiramis traditionell grekisk mat och kretensiska specialiteter. Prova lamm i ugn med rödvinssås för cirka 100 kronor.

Skoufon 8

Waves on the rock. I lilla byn Ravdouha på halvön Rodopos väster om Chania kan du äta Kretas bästa grekiska sallad. Tomaterna är himmelska och fetaosten kommer inte långt efter. Tavernan har fått sitt namn efter vågorna som slår in mot en mäktig klippa nedanför restaurangens terrass.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Cecilia Billgren

ARTIKELN HANDLAR OM