Prinsens klipp: köper öar för 75 miljoner kr

Ska bygga palats åt sina tre fruar och 24 barn

Foto: THINKSTOCK och AP
Hamad bin Khalifa al Thani slog till på sex små öar, belägna nära Ithaka.väster om det grekiska fastlandet.
RESA

En arabisk prins blev förälskad i öarna när han seglade i Grekland.

Efter år av förhandlingar har de gamla ägarna nu gått med på att sälja de sex privata öarna till ett pris av 75 miljoner kronor.

Hamad bin Khalifa al Thani, 61, är prins i Qatar och en av världens mest förmögna människor.

Han har tänkt använda de grekiska öarna till att bygga flera palats åt sig själv, sina tre fruar och 24 barn, skriver Daily Mail.

För att hålla sig på god fot med lokalbefolkningen på den närliggande ön Ithaka har prinsen undersökt möjligheterna att bygga vattenledningar från fastlandet. Något som även borgmästaren Ioannis Kassianos är nöjd med.

– Hans medarbetare frågade vad folket ville ha och jag sa att ön behöver vatten desperat. De har redan börjat undersöka om det är möjligt att bygga vattenledningarna. Det är inte dåligt, med tanke på att vi väntat i 40 år på att få en hamn, säger han till The Guardian.

Får bara bygga små palats

Det enda som sätter käppar i hjulen för prinsens palatsbyggen är den grekiska lagstiftningen.

Den säger att man inte får bygga en fastighet som är större än 250 kvadratmeter – oavsett hur mycket mark man äger.

– Det är en dum lag, men i Grekland gör vi allt bakvänt. Prinsen har reagerat på detta och säger att bara hans badrum är 250 kvadratmeter och hans kök måste vara minst 1000 kvadrat – hur ska han annars kunna serva alla sina gäster? säger Ioannis Kassianos till The Guardian.

Prinsen har tidigare varit på väg att investera 5 miljarder euro i Greklands fastighets- och turismindustri men det hela rann ut i sanden efter att byråkratin drog ut på tiden.

Köp en bit av Rhodos

Trots det verkar Qatar vara positivt inställt och funderar nu på att köpa flera hotell och göra flygplatsen i Aten till ett internationellt nav för sitt flygbolag Qatar Airways.

För den som vill – och har råd – finns det möjlighet att köpa sig sin egen del av den grekiska övärlden.

Regeringen har lagt ut delar av Rhodos och Korfu till försäljning i ett försök att minska sina skulder och uppmuntra privata företag till att investera i turismen, enligt Daily Mail.

Ladda ner resguider till Grekland

Massor med titlar att välja mellan

ATEN

CHANIA, KRETA

KALAMATA

KARPATHOS

KOS

KRETA

LEFKAS

RETHYMNON

RHODOS

SANTORINI

SKIATHOS

SKOPELOS

ZAKYNTHOS