Lev klosterliv - på semestern

Karin Berglund tog med barnen till nunnorna i Italien

1 av 3
Birgitta- systrarnas kloster i Rom, populärt - och bland de dyrare. Priserna i exemplen nedan gäller per natt. Foto : JAN E CARLSSON/PRESSENS BILD
RESA

Längtar du efter tystnad, lugn och ro och tid för eftertanke?

Gå i kloster.

- En fantastisk upplevelse, säger Karin Berglund, 32, som tog med sig tre av sina barn till ett kloster i Italien.

Tillsammans med sju andra mammor och tolv barn från Skellefteå åkte de i september förra året till Birgittasystrarnas kloster Camaldoli utanför Neapel.

- Jag ville göra något annat, uppleva något annat än en chartervecka till något av de vanligaste solmålen.

- Idén fick vi när vi väninnor pratade om att göra en "annorlunda" utlandsresa, säger Karin Berglund, sjuksköterska i Skellefteå.

Övetyga barnen

Hon bestämde sig för ett ställe i Italien.

- Sedan gällde det att övertyga barnen om det förträffliga i den här utflykten, säger Karin.

Äldste sonen Carl, 17, stannade hemma. Men David, 10, Sara, 12, och Anna, 14, åkte med till klostret Camaldoli.

- En "hemlig" och spännande värld öppnade sig även för dem. Och nunnorna på klostret blev så glada över att få träffa barnen som var med oss, säger Karin Berglund.

Redan under medeltiden var det vanligt att resenärer stannade till för att vila upp sig på kloster.

Olika sorter

De kan vara mycket olika - strängt slutna eller mycket öppna. Somliga är kända för sin liturgiska sång, andra för exempelvis sina trädgårdsodlingar. En del är stora och imponerande, andra små och intima.

Kloster, av latinets claustrum som kommer av claudo, betyder stänga och spärra av. Kan man tänka sig något mer otidsenligt än ett kloster?

- Man måste respektera reglerna. Men vi upplevde inget som särskilt strängt eller konstigt. På dagarna gjorde vi utflykter till Capri, Sorrento och Pompeiji. På kvällarna återvände vi till gemensamma måltider i klostret och där bodde vi i egna små hus med fantastisk utsikt över Neapel och havet, säger Karin Berglund.

I klostrets huvudbyggnad finns enkelrum, dubbelrum och trippelrum med dusch/wc. Det finns två olika matsalar för gästerna, bibliotek, samtals- och konferensmöjligheter.

"En kontrast"

- Vi fick en inblick i systrarnas liv och både jag och barnen upplevde en fantastisk harmoni i den här vistelsen. Jag var ute efter en kontrast till mitt vardagliga liv - och det fick jag verkligen, säger Karin Berglund.

Hon drömmer om att få råd att ta barnen med på en ny klostervistelse framöver.

- Hellre det än en chartervecka på Kreta.

Sju kloster i Italien att bo i

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM