Guide: Neapel

– fakta, tips, länkar

RESA

Därför: Folklivet, närheten till Capri, Sorrento och Pompeji - och förstås pizzan.

Bästa tid: Maj-juni och september-oktober. I juli och augusti är det som varmast.

För vem? Den som uppskattar stadsliv, kultur och mat mer än sol och bad.

Absolut inte: Se upp med svarttaxi. Priset är hutlöst, femdubbelt mot en vanlig taxi. Och när du väl är framme kommer de att vilja ha lika mycket till för att köra tillbaka.

Åka hit & runt

Det går inga svenska charterresor till Neapel, men under sommarsäsongen till Sorrento och Capri. I somras kostade en vecka i Sorrento, med dubbelrum på trestjärnigt hotell, från cirka 5 500 kr.

Reguljärflyg är billigast till Rom och därifrån tåg. Prisexempel: 2 258 kr med Sterling i september. Tåg Rom-Neapel cirka 150 kr.

I Neapel är det enkelt att gå. Tröttnar du finns det gott om taxibilar. 3 km kostar cirka 110 kr. Staden har ett utbyggt bussnät och några tunnelbanelinjer - en biljett kostar 7 kr.

Bo

Priserna är ungefär som i Sverige. Utbudet är hyfsat bra. Hotell Toledo på Via Montecalvario 15 i Quartieri Spagnoli är enkelt och fräscht. Cirka 750 kronor för ett rum. Tel: 39-081 40 68 71.

Äta/dricka

Pizza, så klart. Här är tre bra pizzerior, men det finns förstås många fler:

Antica pizzeria Brandi på Salita S Anna di Palazzo, 35-245 kr.

Di Matteo på Via dei Tribunali i Centro Storico. 25-50 kr.

Trianon på Via Coletta, 30-70 kr.

Göra/uppleva

Bara att välja: från att promenera i centrala Neapel och se saker som Piazza del plebiscito, Palazzo Reale, Quartieri Spagnoli - till dagsutflykter till Pompeji och Capri.

Shoppa

Italien är mycket design, men inte superbilligt. I alla fall inte när det gäller kläder. Benettonbutiken på via Toledo tar 95 kr för en liten t-tröja för barn på rea. Och på stora varuhuset La Rinascente kostar kläderna ungefär som hemma.

Sola/bada

Det finns egentligen inget bad i staden, även om tappra Neapelbor försöker bada från klipporna i hamnen.

Men Sorrento ligger på bussavstånd och är absolut värt ett besök.

Bo Svernström