Lång natts färd mot Italiens sol & bad

Vi testade badbussen från Sverige till stranden i Bibione

1 av 8 | Foto: STEFAN MATTSSON
06:00 Avfärd från Malmö. Vädret är uselt och Boråsfamiljen Bergströms längtan till havet är stark. Men först ska packningen in i bussen.
RESA

Ta bussen till badet - i Italien.

Det kostar bara dryga tusenlappen. Men resan tar mer än ett dygn, och det är trångt för benen.

Är det verkligen värt besväret?

Resa tog plats på badbussen för att få svaret.

När vi lämnar Malmö är det grått, trist och molnigt. I fjärran häg-rar sol och bad. Men innan dess en nätt busstur på 130 mil.

- Jag har inte varit i Italien förr. Det ska bli spännande och kul att få bada. Men jag tror nog att det kommer att bli lite långtråkigt att åka buss, säger Ida Berg-ström, 10, från Borås.

Familjen Bergström har varit i Italien förr, men det var innan barnen föddes.

- Den gången bilade vi ned, vi får väl se hur det blir att åka med bussen, säger pappa Magnus, 43.

Familjen Bergström är fyra av de sextio passagerare som valt att ta bussen till Norditalien. De flesta är barnfamiljer.

Från Trelleborg tar vi färjan till Rostock i Tyskland. Sedan följer motorväg längs autobahn. Det blir lätt lite monotont när man ledsnar på att följa trafiken och vindrutetorkarnas kamp mot regnet.

Humöret hålls uppe med kortspel och tidningar. På sätet bredvid turas storasyskonen Anna Högström, 13, och Alex, 15, om att underhålla lillasyster Julia, 8, som pratar oavbrutet: "Är din kille poppis?", "Ska vi räkna vita bilar?", "Jag längtar redan hem till min gosiga säng".

De två busschaufförerna fungerar som reseledare. Det är glatt och vänligt.

Stoppen kommer med lagom avstånd. Några kulinariska höjdpunkter är det dock inte tal om vid vägkrogarna, men en glass sitter fint när vi stannar för middag mellan Berlin och München.

Ett tandborststopp följs av kampen för att hitta en bekväm ställning i bussätet - det är inte lätt att få plats med benen.

På nedervåningen sitter familjerna Bergström och Tjernström, de har dragit vinstlotten -vid familjeborden finns det gott om plats.

Till slut somnar folk in, vaggade till sömns av bussens gungningar.

Under natten vaknar jag till ett par gånger och nästan som i en dröm passeras vackra berg med trolska dimslöjor. Det är lite synd att behöva sova bort den finaste biten. Vid morgonpausen utanför bussen sträcker bussgrannen Göran Högström på sig. Hur känns det nu då?

- Sådana frågor får man inte ställa så här dags (skratt). Jag är lite öm i nacken. Det var väl ingen höjdare direkt. Men det visste vi ju. Det är ju ett billigt ressätt.

Någon timme senare är vi framme i Bibione. Där väntar frukost och Boråsfamiljen Bergström äter med god aptit.

Pappa Magnus tycker att det har gått över förväntan.

- Jag trodde att det skulle vara trångt och svårt att sova, men det gick bra. Nu blir det sol och bad. Sedan tänkte vi nog åka till Venedig en dag.

Kan ni tänka er att åka med badbussen igen?

- Javisst, men å andra sidan har vi ju inte påbörjat hemresan ännu, säger mamma Ingela Bergström.

Prisexempel

Fakta om Badbussen

3 röster från badbussen

Jens O Pettersson