En heldag i Venedig med Spara & Slösa

– upplev en av Italiens dyraste städer på två olika sätt

RESA

Venedig är en av Italiens absolut dyraste städer.

Resa prövade att uppleva staden på två olika sätt: Lyxlirarens och snåljåpens.

Foto: STEFAN MATTSSON
En armada av gondoler i väntan på en ny dag och en ny våg av turister.

SPARAS snålresa

Frukostkaffe

På lilla kvarterskrogen Pane & Vino i en av stadsdelen San Polos gränder kan du få dig en espresso till vrakpriset 12 kr. Utsikt har du över flanerande turister som tror att de gått fel.

Pris: 12 kr

Gondolfärd

Det finns ett billigare alternativ till gondolen: Traghetto. Den ser nästan ut som en gondol, fast är enklare. Helt enkelt en sorts flytande broar som går tvärs över kanalerna. Visserligen har den inga vadderade säten och du får inga smäktande serenader, men det är billigt.

Pris: 6 kr

Lunch

Tramezzini är en italiensk variant på den trekantiga sandwichen. På baren Alla Toletta i Dorsoduro kan du hitta en med smaskig fyllning för en tjugolapp. En läsk till kostar cirka 15 kr.

Pris: 35 kr

Shopping

De enklare karnevalsmaskerna finns i såväl plast som skinn. Marknadsstånden på gatorna kryllar av dem. Som billigast kan du hitta en för 72 kr.

Pris: 72 kr

Drink

Corners pub i Dorsoduro serverar

sin dryck genom en lucka i väggen ut mot gatan. Där kan du få en tvättäkta italiensk grappa för tjugotvå kronor. Då får du också ett tillfälle att språka lite med italienarna som verkar utgöra merparten av stamkunderna.

Pris: 22 kr

Middag

På Ae Oche i stadsdelen Sante Croze kan du hitta pizzor på äkta italienskt vis. Enklaste varianten finns för 32 kr, men då är det ändå rikligt med riktig mozzarella på.

Uteserveringens bord står utställda på plywoodskivor i gränden i all enkelhet. En läsk kostar 18 kronor.

Pris: 50 kr

TOTALT: 197 kronor

Bo

Vid paradgatan Riva degli schiavoni,mycket centralt och mitt i turistströmmen, ligger familjepensionatet Bucintoro.

Relativt enkla rum, men med nästan identisk utsikt som hotell Danieli, det dyrare alternativet, några hundra meter bort på samma gata.

Enkelrum utan badrum kostar 670 kr.

Pris: 670 kr

SLÖSAS lyxtripp

Frukostkaffe

På Caffè Florian vid Markusplatsen kan du njuta av en helt ok cappuccino, för 63 kr. Stråkorkestern spelar smäktande stycken och turisterna pustar ut i detta lyxens och slöseriets högborg. Bli inte förvånad över tillägget för att du lyssnar på orkestern, det går loss på 40 kr per person. Men det är ju så stämningsfullt ...

Pris: 103 kr

Gondolfärd

Gondol måste man ju åka när man är i Venedig. Dyrast är gondolerna vid Markusplatsen. Runt 1 350 kr kan du få betala för en timmes tur, och då ingår förstås både sång och musik. Hade du tagit en kvällstur hade det kostat ännu mer.

Pris: 1350 kr

Lunch

På Da fiore’s balkong mot en av kanalerna kan du få sitta helt ifred efter den ansträngande (?) gondolturen. Friterad krabba med polenta kostar 390 kr. Ett glas vin till maten kostar 54 kr.

Pris: 444 kr

Shopping

Handgjorda karnevalsmasker i papier maché hittar du överallt. En riktigt fin kostar 6 300 kr. Men då får man ett rejält bygge som snarare platsar hemma på väggen än över ansiktet.

Pris: 6 300 kr

Drink

Drinken tas på klassiska Harrys bar – en gång Hemingways favoritbar. Författarens favoritdrink uppges vara Martini cocktail som du får för 90 kr. Vill du dessutom sitta vid ett av borden så kostar det ytterligare 15 procent. Glöm inte långbyxor, du kommer inte in i shorts. Pris: 104 kr

Middag

På restaurang Doforni i San Marco kan du äta en rejäl middag, Antipasti: Iransk kaviar för 765 kr. Primi piatti: Adriatisk fisksoppa för 216 kr. Secondo piatti, Jättescampi för 243 kr. Och så lite sicilianskt vin för att svälja ned det hela, 522 kr. Glöm för all del inte kuvertavgiften på 36 kr per person och de 12 procent obligatorisk dricks som ska räknas in på notan.

Pris: 2 000 kr

TOTALT: 10 301 kronor

Bo

Riva degli schiavoni heter Venedigs motsvarighet till Strandvägen i Stockholm. Gatan sträcker sig längs vattnet i San Marco, mitt i turistsmeten. Där ligger hotell Danieli, en gång omskrivet av Ulf Lundell i låten Rialto. "Möt mej på Rialto i ett ljummet regn. På hotell Danieli har dom bäddat en säng ..." Dogens svit med utsikt över lagunen kostar futtiga 28 864 kr.

Pris: 28 864 kr

Jens O Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM