Skön lyxshopping för alla plånböcker..

I modestaden Milano finns både kultur och haute couture

1 av 2 | Foto: THERÉSE ALHULT
På Giorgio Armani Superstore hittar du billiga böcker.
RESA

MILANO

Shoppingen i Milano är världsberömd. Här finns

alla stora designers och här skapas många nya trender.

Utbudet är oändligt - och dyrt, jättedyrt.

Men det går att göra fynd. Resa ger dig tipsen som gör shoppingrundan till ett nöje - oavsett plånbok.

För många är Milano synonymt med mode. Stadens sevärdheter, som domen och La Scalateatern, känner inte alla till.

Inte heller att staden är Italiens näst största och därtill landets ekonomiska motor. Fast med tanke på de astronomiska belopp som spenderas i de hundratals exklusiva butikerna är det föga förvånande att staden är välmående.

Alla stora modeskapare finns representerade här. I den "gyllene triangeln" - affärsområdet nordöst om domen, inramat av gatorna Corso Vittorio Emanuele II, Via Manzoni och Via della Spiga - ligger de exklusiva butikerna på rad: Versace, Gucci, Dolce & Gabbana, Helmut Lang, Prada, Chanel... Prisnivån är generellt hög, även om man undviker de allra lyxigaste affärerna. Bli inte förvånad om du måste betala 10 000 kronor för en klänning eller 3 000 för ett par skor.

Benetton billigare

Väljer du däremot att shoppa på italienska klädkedjan Benetton är priserna lägre än hemma. En cardigan i lammull kostar bara 350 kronor.

Utmed Via Montenapoleone, den mest kända shoppinggatan, är affärerna så eleganta att jag måste uppbringa en smula mod för att överhuvudtaget våga kliva in och artigt hälsa på de strikt klädda vakterna som i likhet med butikspersonalen följer kundernas minsta rörelse. Att planlöst strosa omkring som man gör när man inte vet vad man letar efter, känns inte aktuellt i dessa kvarter.

Men kul är det - att spana in de stilrena och superdesignade lokalerna är en upplevelse i sig.

Chica tanter

Att titta på människorna som rör sig utmed Via Montenapoleane och Via della Spiga är också ett nöje. Här kan du se en fotomodell komma klivande på långa smala ben med en portofolio i högsta hugg, eller bevittna en fotosession vid något modehus.

Och räkna med att möta äldre damer som är så snyggt och chict klädda att tanterna på äldreboendet i Sverige borde bli gröna av avund.

Hotellpersonalen, poliserna, den gamla kvinnan som sköter toaletten på tunnelbanestationen - alla är de välklädda. Milanoborna har helt enkelt stil.

Och även om det är lätt att känna sig som "kusinen från landet" är det samtidigt ganska inspirerande. Milano får åtminstone mig

att vilja spendera.

Och som tur är finns det prisvärd shopping även här - om man vet var man ska leta.

Therése Alhult ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM