Shoppa i Milano - lyx, fynd, outlets...

- fakta, adresser, tips

RESA
Billigare i Milano.

LYX

Louis Vuitton Via Monte Napoleone 2. Kliv in i en värld av väskor! Mängder av olika chica Vuittonväskor, från minimala handväskor till stora bagar. Handväska 5 000 kr.

Fratelli Rossetti Via Monte Napoleane 1.

Välgjorda och moderiktiga italienska skor, från 1 700 kr.

Gucci Via Monte Napoleane 5. Kläder för både kvinnor och män i en minimalistiskt inredd butik. Mycket accessoarer som plånböcker och väskor. Pytteliten handväska 3 600 kr.

La Perla Via Monte Napoleane 2. Lyxiga damunderkläder i lika lyxigt inredd affär. Knappast några Lindexpriser...

Dolce & Gabbana Via Della Spiga 2 (För henne), Via

Della Spiga 26 (för honom). Trendigt till max. Personalen ser ut att komma direkt från en fotosession för ett modemagasin. Dyrt.

Gianni Versace Via Monte Napoleane 11.

Extrema, fantasifulla och svindyra kreationer som kräver

tiotusentals kronor i plånboken eller på kontokortet. Biffiga

säkerhetsvakter.

Via Monte Napoleane och gatorna omkring ligger mängder av andra butiker med en exklusiv touche, till exempel Hugo Boss, Chanel, Hermès, Max Mara, Prada, Fendi - och så vidare i all oändlighet.

PRISVÄRT

La Rinascente Piazza Duomo, (ett stenkast från

domen), är ett varuhus i sex våningar med kläder, smink, smycken, inredningsprylar med mera. Priser ungefär som hemma, ibland något dyrare. Utbudet och prisnivån är jämförbart med varuhuset NK - men

både där och på Rinascente kan man hitta allt från billiga varor till riktigt dyra sådana.

Missa inte den trevliga uteserveringen på översta våningen med jättegoda pastarätter. Lunch med mineralvatten och kaffe drygt 100 kronor.

JDC Urban Store , Corso Vittorio Emanuele. En måste-affär för alla som gillar gatumode från Diesel, Lee och Converse. Inriktningen är trendigt för unga tjejer och killar. Även roliga skor och lite smått och gott till hemmet. Bra musik som inspirerar till shopping.

Benetton , Corso Vittorio Emanuele 9. Affärskedja som verkar finnas överallt. samma sak med Sisley. De färgglada kläderna är trevligt nog betydligt billigare än hemma och utbudet är större. En av de största butikerna ligger på Corso Vittorio Emanuele II.

De fyra våningarna är fyllda med snygga och prisvärda kläder för honom och henne.

Librerie Rizzoli , Galleria Vittorio Emanuele. Jättetrevlig bokaffär mitt i gallerian. Öppet sent på kvällen flera

dagar i veckan. Böckerna är relativt billiga med svenska mått mätt. Fina design- och kokböcker från 170 kr. Stort

sortiment med engelska titlar. Även tidningar och magasin.

Kasanova , Via Mercati 28 (Brera). Rolig köks- och inredningsaffär med espressobryggare, kaffekoppar, juicepressar och annat - med kända märken som Alessi och Illy.

FYNDA

Coin , Piazza Cinque Giornate 1. Stort varuhus med kläder, skor, väskor, smink och inredningsprylar till vettiga

priser. Som Åhléns fast lite billigare. Exempelvis jättefina tallrikar och muggar för några tior styck. Låt dig inte avskräckas av de något trista lokalerna - här finns en hel del kul.

MISSA INTE

Giorgio Armani Superstore , Via Manzoni 31. Böcker, möbler, smycken, skor och kläder i mängder - enorm butik med hur mycket som helst att titta på. Snyggt inrett också. Priser? Något billigare än hemma, utom på bokavdelningen där man kan hitta finfina böcker till riktigt bra priser. Roliga, bläddervänliga inredningsböcker för 200 kronor och uppåt.

Corso Como 10 , (Tunnelbana Garibaldi, spårvagn 11). Missa absolut inte ultrahippa Corso Como 10, närmast en institution för alla design- mode- och musikintresserade. Här kan du tillbringa timmar med att bläddra i konstböcker, titta på knäppa inredningsprylar, fantasifulla kläder, se en utställning och lyssna på musik. Till "imperiet" hör även en mycket trendig restaurang. På kvällarna är baren välbesökt. Soliga dagar fylls istället caféet

på innergården med folk.

Peck , Via Spadari 9. Ett paradis för alla som är roade av matlagning - eller för den som bara vill reta aptiten. Den tre våningar stora affären är fylld med ostar, färsk pasta, skaldjur, bakverk, frukt och det mesta annat i matväg. Kvaliteten är hög - men det kostar. Mycket är tre gånger dyrare än hemma. I källaren finns ett stort sortiment av bra viner och på översta våningen en elegant restaurang. En middag för två kostar omkring tusenlappen.

OUTLETS

Salvagente , Via Fratelli Bronzetti 16. Ett Mecka för den modeintresserade, med möjlighet att göra riktiga fynd. I en anspråkslös lokal (med en oansenlig entré som man lätt missar), finns mängder av märkeskläder, av Prada, Versace och Jil Sander.

En speciell jeansavdelning med märken som Guess, Fornanina, Replay, Lee, Armani och Levi's för 280- 350 kr. Här finns även billiga (i förhållande till ursprungspriset) skjortor, kostymer, toppar, väskor och skor. Du kan inte betala med kort!

www.salvagente.it

Levi's Factory Store , Viale Certosa 111.

+39 02-392 57 579.

Timberland Factory Outlet , Via Piave 24/26. +39 02-353 66 87.

Max Mara p, Galleria Del Corso 2.

+39 02-76 000 829.

Kookai Outlet, Via Quintiliano 33.

+39 02-58016368.

Fox Town Factory Stores, Via A Mapsoli 18, Mendrisio, Schweiz. Det

här jättelika shoppingcentrat med 80 butiker ligger i Schweiz, precis på andra sidan gränsen. Har du en dag över kan du göra klipp. Glöm inte passet.

Bra hemsida med outlets:

www.corriere.it/speciali/outlet.shtml

Reor: I januari reas vinterkläderna ut. Sommarkläderna i augusti. Vett & etikett: Den artige blir bättre bemött. Säg goddag.

Therése Alhult