Italienskt kaffe för nybörjare

Lär dig njuta av den bruna bönan - utan att bli utskrattad

1 av 6 | Foto: BÖRJE THURESSON
Baristan Martin är kaffeexpert. Hans enda uppgift på Café dello Sport är att göra gott kaffe.
RESA

Cappuccino efter maten?

Aldrig i livet. Beställer du kaffe med mjölk efter klockan tio på morgonen blir du utskrattad i Italien. Lär dig kaffets vett och etikett.

- Kaffe med mjölk dricker man på morgonen. Redan klockan 12 tittar de konstigt på dig om du beställer en cappuccino, säger Tony Caruso, 42, från Palermo.

Tony kom till Sverige från Sicilien för 15 år sedan och driver sedan åtta år Café dello Sport i Hornstull i Stockholm, där baristan Martin ansvarar för att kaffet blir gott. Tony berättar att det också finns andra regler för frukosten.

- En italienare beställer aldrig kaffe och juice ihop. Det skär sig.

Senare på dagen dricker en äkta italienare framför allt espresso, eller rätt och slätt "un caffè". Den sveper man i sig vid bardisken - både för att man dricker den i farten och för att det är billigare att inmundiga något vid disken än vid ett bord.

- Det är oftast dyrare att sitta ner för då lägger de på en serviceavgift, berättar Tony.

Vid middagen dricker man kaffet allra sist, alltså inte ihop med desserten. Vill du ha något starkare än en espresso går det bra att ta in en coretto - italiensk kaffekask - med en skvätt sambuca eller grappa i espresson. En annan avec till går också bra.

Härintill hittar du Tonys lilla italienska kaffeordlista.

En liten stänkare till kaffet är aldrig fel...

...och här är fler italienska godsaker

Nina Jakobson