Glenns nya läckra mål

1 av 4
Glenn Strömberg älskar pasta numera. Favorit är pasta med grön pesto och aglio e olio (olivoljefräst hackad vitlök och torkad chili). Foto: DANIEL PEDERSEN
RESA

För 22 år sedan kom fotbollshjälten och hyllade tv-kommentatorn Glenn Strömberg till Bergamo. Och blev kvar.

– Man lever väldigt bra här, säger han och tar en pizzabit till.

Vi äter lunch på den rätt stiliga krogen Quattro stagione i Bergamo, en charmig italiensk småstad som för svenskar mest är känd för att det är här Ryanairs Milanoflighter landar.

Förutom pizza blir det pasta med svärdfiskrom och sedan lättstekt tonfisk till huvudrätt. Vi skippar dessert.

– Man lever väldigt bra här. Jag har en dryg timme med bil till havet och ungefär lika långt till skidbacken på vintern. Klimatet är behagligt – och maten! säger Glenn och fyller på av det lätta, vita vinet.

Just mat tar upp allt mer av hans tid. Glenn lanserade nyligen en egen serie med pasta, såser och olivolja i Sverige. Men första året som proffs i Italien hade han fullständigt klart för sig vad han inte gillade – pasta.

– Vi fick ju spagetti i bamba hemma i Göteborg när jag var liten och det var det absolut värsta jag visste, degigt och kladdigt.

Numera blir det pasta varje dag. Favoriterna är pasta med grön pesto och aglio e olio (olivoljefräst hackad vitlök och torkad chili).

Till Bergamos fördelar hör också att Glenn Strömberg fortfarande är stadens hjälte trots att proffskarriären tog slut för över tio år sedan.

- Jag har börjat kommentera fotboll i lokal-tv här så nu är det fler än de inbitna fansen som känner igen mig. Gamla damer kommer fram, kramar mig och pratar om senaste matchen. De tycker väl fortfarande att jag är lite gullig, säger han blygsamt.

Guide/ Glenns Bergamo

Cristiano Doni i Atalanta.

Vitello tonnato

Kokt kalvstek med tonfisksås (4 pers)

Jon Hansson