Guide: Lignano

- fakta, adresser, länkar

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
Familjen Tjärnström njuter för fullt av Lignanos fina sandstrand.
RESA

Därför: Om du vill få sol och bad men slippa svenska kommentarer från solstolen bredvid.

Bästa tid: Juni–augusti.

För vem? Barnfamiljen som vill ha en bekväm semester.

Läs mer på nätet:

www.lignanosabbiadoro.it

www.turismo.fvg.it

Åka hit & runt

Buss: Sembo kör så kallade badbussar från Malmö till Lignano varje vecka. Pris 1 690 kr per person t/r med en eller två veckor på plats.

Från Malmö är det drygt 160 mil, resan går genom östra Tyskland och Österrike och tar drygt ett dygn. Anslutningsbuss Stockholm–Malmö kostar cirka 500 kr t/r.

www.sembo.se

Tel: 042-37 85 00

Flyg: Snowflake flyger Stockholm–Venedig 2 ggr/vecka (fre- och måndagar) från 595–1 695 kr enkel.

Lignano ligger knappt tio mil nordost om Venedig, varifrån du enklast tar tåg till Latisana och sedan buss till Lignano.

www.flysnowflake. com

Ett alternativ är att flyga med Ryanair till Trevisoflygplatsen norr om Venedig eller till Trieste, knappt tio mil öster om Lignano. Men det kräver planbyte i Frankfurt eller

London.

www.ryanair.com

Ta sig runt: Själva staden är så liten att du kan ta dig runt till fots, taxibilar

existerar knappt.

Bo

I Lignano finns runt 70 000 hotellbäddar.

Priserna ligger runt 450–900 kr per natt för ett dubbelrum.

Hotell Albatross har tvåbäddslägenheter med pentry och balkong för drygt 500 kr natten under juli månad. Bungalows med två sovrum och kök kostar cirka 850 kr per natt i juli. Engelskspråkig personal i receptionen.

Tennisbanor och pool.

www.albatroslignano.it

(Albatros Via Sabbiadoro 1, tel +39 0431-72 04 50).

Sembo och Friferie är två svenska semesterarrangörer som har ett stort utbud av

lägenheter för cirka 5 000–8 000 kr per vecka.

www.sembo.se

Tel: 042-37 85 00

www.friferie.se

Tel: 040-49 63 90

Camping Sabbiadoro som ligger 250 meter från stranden kostar drygt 250 kr kr per dygn för en familj på fyra personer.

www.campingsabbiadoro.it

Tel: +39 0431-714 55

Äta/dricka

Kulinariska höjdpunkter är det inte gott om i Lignano. Turist-restauranger med bildmenyer finns det däremot desto fler av. Många av restaurangerna lider dessutom av alltför starkt ljus, att sitta på uteserveringar upplysta som en operationssal är inte kul. En pizza kostar runt femtio-lappen, en öl cirka 30 kr. Eftermiddags-kaffet dricker du lämpligast på kafét Vis a vis och kvällsdrinken tar du på

baren Central Park. Bägge ligger på Viale Centrale.

ra/uppleva

I själva Lignano kan du mest bara sola, bada, äta och shoppa. Men stadens läge gör att det finns en del intressanta utflyktsmål. Olika arrangörer ordnar dagsturer till Venedig, besök på vingårdar och guidade grottutflykter. Något upphetsande nattliv kan Lignano inte skryta med, men på strandpiren ligger ett av få diskon.

Shoppa

Viale Centrale har det mesta i klädväg och övrig turistshopping. Längs Viale Venezia hittar du butiker med märkeskläder: Prada, Ralph Lauren och Gucci. Inte märkbart billigare än hemma. Marknaden kan vara värd ett besök. Den hittar du längs Viale Europa vid infarten till Lignano. Öppet 7.30–13.30. Lädervaror och skor i mängder. Prutvänligt.

Sola/bada

Hela sydliga sidan av Lignano utgörs av en strandremsa som är 50–60 meter bred. Stranden är mycket långgrund och badvakter finns med 200 meters mellanrum. Gott om solstolar som kostar 30–50 kr per dag. Men det går naturligtvis också alldeles utmärkt att ligga på handduken. Inte så många påflugna försäljare som det lätt kan bli på andra ställen.

3 röster om Lignano

Jens O Pettersson