Lignano - perfekt för barnfamiljer

Inga sevärdheter - men bad, värme, shopping och barnpizzor

Foto: STEFAN MATTSSON
Lignanos stränder är kilometerlånga och passar perfekt för barn i alla åldrar. Daniel Kärvestad, 12, från Göteborg (till vänster på bilden) gillar badandet men tycker kanske att vattnet är lite i saltaste laget.
RESA

Längs italienska nordkusten ligger badorterna på rad. En av dem är lilla Lignano.

Perfekt variation för barnfamiljen som vill ha sol och bad men tröttnat på att trängas med svenskarna på Mallis och i den grekiska övärlden.

Irene Malmstedt-Gren är här för fjärde året.

Hela Lignanokusten är över en mil lång och består av tre delar. Pineta, Riviera och Sabbiadoro. Badorten Lignano, med 5 500 bofasta, ligger mitt emellan Venedig och Trieste i norra Italien. Första badanläggningen här byggdes 1903.

- Nej jag vill inte rekommendera vår lilla pärla till någon svensk - då får vi ju inte ha det för oss själva längre, säger Irene Malmstedt-Gren, 40, från Stockholm med ett skratt.

Tillsammans med familjen har hon tagit husvagnen till Lignano för några veckors semester.

- Vi hamnade här av en slump när vi bilade med husvagnen. Nu är vi här för fjärde året i rad. Vi bor på campingen där det finns pooler, lekledare och gratis klubbar för barnen. Det är som att åka på charter fast med husvagn.

Den vidsträckta stranden är nog det här res-målets främsta tillgång. Sanden är ren och fin precis som vattnet och den långgrunda sandbotten.

- Det enda som är synd är att det knappt finns några bra restauranger här i Lignano. Men det finns en vin-gård på väg upp mot Trieste som är jättemysig, det kan rekommenderas.

Mestadels kommer turisterna från Italien, Österrike och Tyskland. På restaurangerna finns menyer främst på italienska och tyska, men servitörerna förstår allt som oftast engelska också.

Lignano kan beskrivas som en sommarstad som till största delen handlar om sol, bad och så lite till av både sol och bad. Mycket mer än så är det väl egentligen inte.

Staden är modern, exploaterad och saknar egentliga sevärdheter.

Men för familjen som bekvämt vill njuta av bad, värme, shopping och äta barnvänliga pizzor passar det utmärkt.

Jens O Pettersson