”Vi har fått det bästa av två världar”

Nisse och Anne förverkligade sin dröm – köpte hus i Italien

1 av 2
Nisse och Anne framför sitt hus i byn Montottone.
RESA

I tv-serien ”Drömmen om Italien” tävlar svenska par om att få flytta till en pittoresk by i Italien.

Nisse Hofman-Bang och Anne Scheffer Leander har redan gjort den resan – och har sitt andra hem i Marche.

Huset ligger mitt i den lilla byn Montottone i södra Marche. Två mil från havet och fyra från bergen. Det är högt och smalt med balkong mot piazzan.

– När jag såg bilden på huset tänkte jag direkt att Anne skulle gilla det. Den där höga och smala formen, berättar Nisse.

Det är snart två år sedan nu. Efter flera resor till bland annat Toscana och Piemonte hade en tanke på något permanent fötts. I Italien fanns en slags kulturell referensram som tilltalade dem. Att det blev just det här området och just det här huset var dock något av en slump, berättar Nisse och Anne.

– Vi hittade ett hus mer än ett område. Och sedan var det bara att bestämma sig. Vi kände båda att det här var en avtagsväg som var värd att svänga av på.

Huset på piazzan hade stått tomt länge. Det fylldes nu med blommor och gardiner. Och byborna tog emot dem med öppna armar.

Varmt mottagande

– När vi kom ned från Sverige med vår överlastade bil kom grannen direkt över och hälsade oss välkomna.

Paret berättar att det där första vänliga välkomnandet har präglat tiden i byn. Det finns alltid en hjälpande hand att få och trots språkförbistringar löses problem med gemensam kraft.

– Trots att man ofta tänker på Italien som ett byråkratiskt och lätt kaotiskt land skulle jag vilja säga att det finns en social infrastruktur som vi inte känner lika starkt i Sverige. Man värnar om det lokala och allt finns på nära håll, säger Nisse.

Byn har det mesta

I byn innanför murarna bor ett par hundra människor, totalt i kommunen cirka tusen invånare. Där finns allt man kan tänkas behöva. En liten mataffär, restaurang, bar, läkare, bank och frisör.

– Vi har vinnlagt oss om att utnyttja de lokala tjänsterna och kontakterna, säger Anne. Det skapar en viktig gemensamhetskänsla.

Nisse och Anne tillbringar all sin lediga tid i Italien. Han, som är egen företagare, kan jobba en del på plats. Trådlös uppkoppling finns på piazzan. Kanske blir det mer tid i Italien framöver, kanske inte.

– Det känns som om vi fått det bästa av två världar, säger Anne. Det öppnar sinnena.

FAKTA

Nisse och Anne om...

Det bästa med att flytta: Att få uppleva vardagslivet i ett annat land. Att lära sig ett nytt språk.

Det värsta med att flytta: Oron över huset. Men den hade varit densamma om huset hade legat i Roslagen, tillägger Anne.

Bästa Italien-tipset: Ta kontakt med någon som kan språket när det handlar om till exempel husköp. Och våga! Våga ta den där avtagsvägen.

Namn: Nisse Hofman-Bang.

Ålder: 54 år.

Yrke: Grafisk formgivare.

Namn: Anne Scheffer Leander.

Ålder: 45 år.

Yrke: Kommunikationsstrateg.

Åka hit

Flyg till Marche i maj från 3023 kr t/r med Lufthansa.

Sök flryg på www.destination.se

Bo i Italien – tänk på det här

Visum och uppehållstillstånd

Som svensk har man rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader utan visum. Om man vill stanna längre än tre månader bör man uppfylla vissa villkor. Dessa kan vara:

Att vara anställd eller bedriva eget företagande.

Delta i en utbildning.

Att ha nog ekonomiska medel, samt sjukförsäkring från hemlandet så att det mottagande landet inte behöver bekosta socialt bistånd.

Arbete

Inom EU har man rätt att söka arbete och arbeta utan att ha arbetstillstånd. Arbetslösheten i Italien är cirka 8 procent. Goda språkkunskaper i italienska är i de flesta fall nödvändiga för att få arbete. Läs mer om att arbeta i ett annat EU-land på:

http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=sv

Boende

Det första beslutet man måste ta är om man ska hyra eller köpa bostad. Kanske vill man prova en period i landet innan man tar ett beslut om att köpa något. När man köper ett hus eller en lägenhet i Italien bör man ta hjälp av en person som kan språket. En sökmotor för boende i Italien där man hittar såväl objekt att hyra som bostäder till salu är:

www.casa.it

Karin Persson/text&foto