Glassa på Italiens fot

I charternyheten Kalabrien regerar glassgubbarna

1 av 3
Alla i Tropea känner Tonino. Han var först med att våga öppna en glassbar i den lilla staden, 1971. ”Jag är bäst i stan!”, ropar han medan han rabblar olika sorter och langar fram på plastskedar.
RESA

Tonino sträcker fram en liten plastsked med en klick på.

– Prova den här, salamiglass!

Välkomna till glassriket Kalabrien.

Där glassgubbarna härskar.

Och alla glassars konung – tartufon.

Tropea och Pizzo är två kuststäder på den italienska foten.

De påminner om varandra. Små, historiska, pittoreska, trånga gränder, inga påträngande souvenirförsäljare, lätt sömnig vardagslunk. Men Tropeas strand, mitt i stan, är större och vackrare än Pizzos minivariant och berömd i hela Italien.

Gemensamt för båda är att de är två pärlor i det en gång så fattiga Kalabrien, och från och med i sommar ett nytt svensk chartermål (Solresor).

Flera hundra svenskar nappade direkt på premiärresorna tidigare i maj.

Förhoppningsvis gick de inte miste om Kalabriens stolthet, tartufon.

Salami – oväntat gott

Alla i Tropea känner Tonino. Det är inte så konstigt. Han var först med att våga öppna en glassbar i den lilla stan, 1971. Och han var sitt eget varumärke långt innan begreppet blev ett vardagsuttryck.

”Tonino glassgeniet” står det på hans kylskåp, givetvis kompletterat med ett porträtt av honom själv och hans jätteleende.

Runt det lilla torget är det inte barer, pubar eller krogar som dominerar. Nej, här stavas skyltarna Gelato som i glass. Tre andra ”glasserior” konkurrerar alldeles i närheten.

Tonino, som fyller 69 i juni, ränner ivrigt runt bakom sin disk och langar fram smakprover ur de 24 byttor med olika glassorter han för dagen kan erbjuda.

– Probare, ropar han och rabblar snabbt medan han langar fram plastskedarna:

– Lök!

– Salami!

– Oliver!

– Kaktus!

Och:

– Jag är bäst i stan!

Salamiglassen är faktiskt oväntat god fast kombinationen låter som en kulinarisk frontalkrock.

Tredje generationen

Tonino och Tropea i all ära, men det är grannstaden Pizzo som placerat Kalabrien på den italienska glasskartan.

Säg Pizzo och varje medveten italienare kommer att svara:

– Tartufo di Pizzo!

På Gelateria Belvedere tar Domenico emot. Han är lika välkänd i Pizzo som Tonino är i Tropea och alla kallar honom ”Mimmo”.

Han berättar stolt att han är tredje generationens glassgubbe på Belvedere.

– Det var min farfar som startade stället 1901. Glass började han med 1915, innan dess sålde han soft drinks.

”Mimmo” uppvisar precis samma yrkesstolthet som Tonino. I Tropea och Pizzo är det nämligen macho att vara glassgubbe, basta!

Dags för tartufo

Så är det dags för dagens höjdpunkt, tartufo di Pizzo. Nästan andaktsfullt ställer ”Mimmo” ned tallrikarna med den tryffelglass som placerat Kalabrien på glassgourmeternas världskarta.

Vi provar både en vit (bianco) och en mörk (nero). Det är överkurs eftersom en av de två mer än väl räcker. Och det är himmelskt gott.

Fem av de sju glassbarerna i centrala Pizzo serverar tartufo och alla vaktar som hökar över det egna receptet. Bara om en sak är de överens – priset. Alla tar 4,50 euro (lite drygt 40 kronor).

Det sägs också att ingen Pizzobo äter glass utanför stadsgränsen.

Ty det vore att häda alla glassars konung, tartufon.

FAKTA

Tartufon – "alla glassars konung"

1943 kom prins Umbero av hertigdömet Savoyen till stan för en militärinspektion. Pizzitani, som Pizzoborna kallas, hedrade honom med den bästa mat de kunde frambringa.

Och det allra bästa sparade de till sist. I flera veckor hade stans glassmakare experimenterat fram en helt ny glass, tartufo. De visste att prinsen var svag för tryffel, en lokal höjdare från hans hemtrakt.

När prins Umberto väl hade avnjutit den kalabriska glassversionen av hans egen hemtryffel utbrast han: ”?Detta är alla glassars konung!”.

Åka hit

Charter: Solresor åker hit. Prisexempel: En vecka på fyrstjärniga Nettuno Garden Resort utanför Pizzo: 6 490 kr/pers i dubbelrum, all inclusive.

Aktuella lägstapriser, se listan nedan.

Flyg: Stockholm–Lamezia Terme: 4?507 kr med KLM (16–23 juni).

Sök charter, sista minuten, flyg och hotell på Destination.se

Ladda ner resguide till Kalabrien