”Vi har fått det liv som vi drömt om”

Diana och Theo vann sitt italienska b&b i tv

1 av 5
”– Många svenskar som är nere på semester är nyfikna och varje dag får vi flera oväntade, men mycket välkomna besök”, säger Diana Löfgren och Theo Findlay Brehmer.
RESA

Många följde de fem parens kamp om att vinna i tv-serien” Drömmen om Italien”.

Till slut stod Diana och Theo från Malmö som segrare.

Nu driver de sitt förstapris: bed and breakfast-idyllen Casa Onesti i Lapedona. 

– När vi kom ner så var det kaos. Vi fick jaga hantverkarna framför oss. Men nu har man börjat lära sig den italienska mentaliteten, säger Diana Löfgren.

Under dagen då Aftonbladet besöker Diana Löfgren och Theo Findlay Brehmer i deras nyöppnade bed & breakfast knackar det på dörren många gånger.  

– Många svenskar som är nere på semester är nyfikna och varje dag får vi flera oväntade, men mycket välkomna besök, säger Diana Löfgren.

Många nyfikna svenskar

De som kommer förbi vill ta en titt på huset och träffa dokusåpaparet i verkligheten. Flera stannar också över natten och rummen har i princip varit fullbokade sedan de öppnade i början av maj.

Inspelningen av ”Drömmen om Italien” skedde under tio veckor förra hösten med final i november. Sedan väntade några månader av lugn och förberedelser hemma i Sverige innan det åter bar av ner till den lilla byn Lapedona i italienska Marche.  

– Det var otroligt krävande veckor under inspelningen. Vi jobbade hela dagarna med renoveringen och samtidigt var man hela tiden följd av ett kamerateam. Det tog på en, säger Theo Findlay Brehmer.  

Trivs bra i den lilla byn

Även om inspelningarna var påfrestande så har det varit värt det.  

– Det var en fantastisk möjlighet att delta i programmet. Vi har båda alltid drömt om att driva något eget i Italien och vi såg detta som vår chans. Det enda jag drog mig för var kamerorna. Men det gick bättre än vad jag hade trott, säger Diana Löfgren.  

Theo och Diana berättar att de fortfarande har kontakt med några av paren, bland annat finalparet Caroline och Arne Pehrs från Habo.

De trivs bra i den lilla byn som trots sin ringa storlek har såväl restaurang, bageri, bar och kafé. Till och med apotek och postkontor.

Och nu har byns första B&B Casa Onesti – döpt efter byns store son, fysikern Temistocle Calzecchi Onesti, vars uppfinning hade stor betydelse för utvecklandet av telegrafin – varit öppet i ett par veckor.

Har ändrat lite i inredningen

De fyra rummen är ljusa och luftiga och den som såg programmet känner igen sig.

Men Diana Löfgren och Theo Findlay Brehmer har naturligtvis ändrat lite. Även badrummen är ljusa och fina med svenskt porslin och rejäla duschar.

Marche är en av de italienska regioner som är minst känd för svenska turister och här finns fortfarande mycket att utforska. Lika vackert som Toscana men billigare och med mindre turister lockar den vackra kusten längs Adriatiska havet. Inåt landet finns historiska resmål som världsarvsstaden Urbino.   

Diana och Theo bor i en lägenhet i husets bottenvåning och är i princip tillsammans dygnet runt.  

– Vi försöker dela upp det så vi får lite egen tid. Vi byts om med frukosten så att en kan få sovmorgon. Detta är ett jobb som kräver att vi är här sju dagar i veckan. Men detta är det liv vi alltid drömt om. Även om det blir långa dagar och vi ger mycket av oss själva får vi otroligt mycket tillbaka, säger Theo.

FAKTA

Dianas och Theos bästa tips

Så förverkligar du drömmen om något eget

Mycket handlar om att våga och verkligen satsa allt.

Lär dig språket och försök verkligen integrera i samhället. En bra kontakt med lokalborna är guld värt.

Lär känna kulturen och ta seden dit du kommer.

Det underlättar att vara nyfiken och orädd. När man minst anar det kan man knyta värdefulla kontakter.

Det kan vara väl värt att betala för en lokal commersialista (jurist) som kan vara till stor hjälp i många viktiga frågor.

Gör en budget – men räkna med att den spricker.

Var beredd på hårt jobb och räkna med att allt tar längre tid än vad du tror.

Skönaste stoppen i distriktet Marche

Moresco – en av Italiens vackraste byar som är ett världsarv och med på listan ”I borghi piu belli dItalia”. Ligger endast 5 min från Lapedona. Området omkring lämpar sig utmärkt att upptäcka på cykelsadeln.

Grotte di Frasassi – spektakulära droppstensgrottor.

Monte Sibillini – nationalpark som bjuder på slående natur och utmärkta vandringsmöjligheter.

Marches milslånga sandstränder. Är du trött på att dela stranden med alltför många andra badgäster går det att finna strandremsor som du får njuta av på egen hand.

Åka hit

Flyg: Närmast är att flyga till Ancona och därifrån bil cirka 45 minuter till Lapedona. Från Rom tar bilresan cirka 2 timmar och 45 minuter. Prisexempel, flyg: 3614 kr Stockholm–Ancona t/r med Lufthansa 9–16/6. Göteborg–Rom, 1885 kr t/r med City Airline 8-19/8.

Prisexempel, hyrbil: 1730 kr för en Fiat Panda 8-15/8 (Holiday autos), hämtas och lämnas på Anconas flygplats.

Sök priser på flyg och hyrbilar på Destination.se

Bo

Casa Onesti: Dianas och Theos bed & breakfast har fyra rum, alla dubbelrum har egen dusch och toalett. 780–980 kr

beroende på storlek på rummet.

Tel. +39 346 41 46 370.

www.lavilla.se/drommen_om_italien.lasso

John Werich/text & foto

ARTIKELN HANDLAR OM