Till salu: En bit av Italien

Tillgångar för miljarder säljs ut

1 av 3
Till salu: Croda Rossa di Sesto, Tofane al Sorapis, Cristallo – delar av bergskedjan Dolomiterna som ingår i Alperna. Intill ligger vintersporten Cortina d’Ampezzo där både ”Rosa Pantern” och Bondrullen ”Ur dödlig synvinkel” spelats in. Pris: 36 miljoner kronor
RESA

Italien är till salu.

Vad sägs till exempel om stranden Caprera som utsågs till världens sexigaste 2007 för reapriset 181 miljoner kronor?

Eller en strand längs Comosjön där George Clooney äger ett hus?

Det är finanskrisen som nu tvingar Italien att sälja tusentals av sina skatter för att komma till rätta med statsskulden, skriver Daily Mail.

Omkring 9 000 byggnader, palats, stränder, fort och hela öar kommer att finnas tillgängliga från slutet av juli, till ett totalt värde av över 36 miljarder kronor.

Italiens statsskuld uppgår enligt Daily Mail till mer än 14 biljoner, eller 14 000 miljarder kronor.

Säljs på nätet

Idén kommer från separatistparitet Lega Nord som ingår i Italiens regeringskoalition.

Agenzia del Demanio, myndigheten som har hand om den italienska statens egendomar, kommer först att erbjuda fastigheterna till lokala och regionala myndigheter som sen i sin tur kan sälja dem på internet.

Kommer minska skulder

– Den fullständiga listan håller fortfarande på att slutföras. Men en provisorisk finns tillgänglig för regionala och lokala fullmäktigeförsamlingar. Den kompletta listan publiceras på nätet i slutet av juli, säger en talesperson för Agenzia del Demanio.

– Slutgiltigt blir det upp till de regionala myndigheterna att bestämma hur de vill göra. Men uppenbarligen kommer en försäljning att hjälpa till att minska skulder både nationellt och lokalt.