”Turisterna tar död på Venedig”

Ny larmrapport: Antalet besökare måste halveras

Foto: AP
Nästan 60 000 besökare – om dagen. Det är dubbelt så mycket som Venedig tål, menar experter. Här turister på Markusplatsen.
RESA

Venedigs berömda lagun hotar att bli förstörd.

Och boven i dramat är känd.

Alltför många turister kan ta död på Venedigs ekosystem.

Redan 1988 gjordes en studie kring vad som är en acceptabel besökssiffra för Venedig och dess världsberömda kanaler.

Arkitekten bakom studien, Cristiano Gasparetto, konstaterade då att 33000 besökare per dag var det antal som staden och dess system skulle kunna tåla.

”Ett verkligt hot”

Drygt tjugo år senare är dock besökssiffran nästan den dubbla, eller 59000 turister per dag.

– Det är ett alldeles för högt tal för en så ömtålig stad. Venedig befinner sig under ett verkligt hot. Vi måste uppnå en balans mellan det dagliga behovet och en hållbar utveckling inför framtiden, säger Alessandra Mottola Molfino, chef för den mot regeringen oavhängiga organisationen Italia Nostra.

Båttrafiken en bov

På grund av den allt mer utökade båttrafiken riskerar Venedigs känsliga lagun att förstöras och i stället förvandlas till en bukt.

De växter på lagunens botten som syresätter vattnet är helt enkelt hotade av massturismen.

Italia Nostra föreslår en skarp begränsning av antalet turistgrupper som släpps in i Venedig, väl medvetna om vad detta i sin tur skulle betyda för den lokala ekonomin.

Bygger ny stad intill

”Vi borde satsa på ekoturism för att skapa en rikare ekonomi än den som enbart är baserad på massturism”, heter det i ett uttalande från organisationen.

Italia Nostra motsätter sig också planerna på att skapa en närliggande stad, Tessera-City, med kontorsbyggnader, kasino, varuhus och en snabbtågsförbindelse till och från Venedig.

– Då behövs en nio kilometer lång tunnel under lagunen som ytterligare skulle sänka dess nivå, säger Cristiano Gasparetto, mannen bakom studien som slog larm redan för 23 år sedan.

Ladda ner resguide!

Läs mer och ladda ner resguiden till Venedig