Modejätten vill bygga skyskrapa – i Venedig

Skulle överskugga stadens kända klocktorn - får kritik

Foto: Palais de Lumiere
Bakom det spektakulära bygget står modejätten Pierre Cardin.
RESA

Planerna på en 244 meter hög skyskrapa i Venedig har fått invånarna att höja rösten.

De vill inte att staden ska se ut som Dubai.

I september läggs preliminärt den första byggstenen till Pierre Cardins omstridda skyskrapa Palais de Lumiere. Men den 90-årige modemagnatens planer på att bygga en futuristisk jättebyggnad i den historiska staden har mötts av hård kritik.

Förändrad skyline

Många är rädda att stadens klassiska skyline kommer att förändras helt. Skyskrapan skulle med sin höjd på 244 meter bli dubbelt så hög som klocktornet vid Markusplatsen, ett av stadens viktiga landmärken. Luca Zaia som är ansvarig i regionen Veneto säger dock att Palais de Lumiere kommer att bli Venedigs motsvarighet till Eiffeltornet i Paris.

Kostar 1,9 miljarder dollar

Palais de Lumiere, som enligt Daily Telegraph kostar cirka 1, 9 miljarder dollar att bygga blir enligt planen 60 våningar hög. Skyskrapan kommer att ligga i Porto Marghera i stadens utkant och många ser fram emot de nya arbetstillfällen som skapas i samband med byggandet.

Palace de Lumiere blir en i raden av skyskrapor som utmärker sig världen över, och många kriktiker säger att den här typen av byggnader hör hemma i Dubai - inte i Venedig.