Basta för bikini – Italien inför böter

Badorter har fått nog av turisternas nakenhet

RESA

På väg till Italien i sommar?

Packa ner badkläderna - och lite till.

Allt fler turiststäder inför böter mot alltför nakna turister.

Med 7 458 km kust har Italien gott om stränder och klippor att solbada på. Desto större anledning att dra gränsen vid just stranden.

Det tycker flera italienska borgmästare som nu sätter stopp för turister som "glömmer" klä på sig när de strosar runt på gator och torg.

50 euro i böter

Senast att reagera är Renata Tosi, borgmästare i Riminis grannort Riccione, som sägs ha tröttnat på kvinnor i bikini och män i tangabadbyxor på stadens gågata.

I början av juni införs ett förbud mot badkläder utanför stranden och den som trotsar förbudet kommer att bötfällas med 50 euro.

Dessutom höjs böterna för de så kallade indrivarna till badortens restauranger och diskotek. Hittills har det kostat 50 euro att vara det störande element som borgmästaren kallar dem - nu hoppas hon att böter på 160 euro ska svida mer.

Ricciones första dam har också startat en regional kampanj för att sprida förbudet mot badkläder på gatorna.

Satte upp lappar

Ett liknande förbud finns redan på ön Lipari där en arg kommuninvånare för några somrar sedan började sätta upp lappar mot nakenheten och borgmästaren anslöt sig. Den som inte skyler sig på Lipari kan i dag bötfällas med upp till 500 euro.

Även i de kändistäta badorterna Viareggio och Forte dei Marmi på västkusten råder numer bikiniförbud på gatorna. Trots att en majoritet av somrarnas paparazzibilder från stränder och lustyachter är tagna just här.

I lite lugnare Castiglioni della Pescaia, däremot, tänker man inte slå lagboken i huvudet på badgästerna.

”Borde vara normalt”

– Så tragiskt att behöva skapa en lag för att upprätthålla det som borde vara normalt uppförande, säger borgmästaren Monica Faenzi till la Repubblica.

Italien var för 30 år sedan världens mest populära turistresmål. I dag har landet halkat ner på femte plats, efter Frankrike, USA, Kina och Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM