Sevärdheter i Rom? Ta en titt på religiösa souvenirer

I Rom kan du köpa påven i naturlig storlek

1 av 4 | Foto: Foto: MARIA ÖSTLIN
Passa på att komplettera din krucifixsamling på semestern!
RESA

ITALIEN. Det finns många saker att göra i Rom, men det mest speciella är ändå att shoppa religiöst. Påven eller moder Teresa i naturlig storlek? Eller en julkrubba med figurer som når dig till midjan?

Har du alltid önskat dig en egen helgonstaty är Mar Statue Sacre i Rom stället för dig.

Det är påven Benedictus XVI som lockar in oss. Han står och plirar vänligt ut bakom glaset i skyltfönstret till butiken Mar Statue Sacre, på en bakgata nära Vatikanen och Petersplatsen i Rom. Ja, inte i egen hög person, förstås. Men nära nog. Statyn av honom är bara lite mindre än naturligt storlek och mycket välgjord. Och den kan bli din, för bara 19 000 kronor.

Märklig folkmassa

I Mar Statue Sacre finns alla möjliga religiösa statyer, krucifix och altartavlor, men det som fångar intresset är just figurerna i naturlig storlek. De står som en märklig folkmassa mitt på butiksgolvet. Här finns en snidad Kristus i trä med armarna utsträckta i en välsignande gest, pris 6 500 kronor, förre påven Johannes Paulus i gips för 22 000 kronor och alla helgon du kan tänka dig, från jungfru Maria till Franciskus och moder Teresa.

”Vi har svenska kunder”

Det är förstås mest kyrkor, religiösa institutioner och katolska skolor som köper de stora statyerna härifrån. Fru Sarantelli som jobbat i butiken i många år medger att de flesta turister som hittar in i butiken mest är nyfikna och vill titta.

– Men vi har faktiskt svenska kunder. Det är flera som brukar beställa prästskjortor av oss. Jag antar att det är billigare än att köpa dem i Sverige.

Men även en mindre religöst intresserad person kan faktiskt hitta saker av intresse här. Mer välarbetade figurer till din julkrubba hittar du inte någon annanstans. Här finns stearinljus av toppkvalitet i alla storlekar, från tårtljus till bjässar som är lika tjocka som din arm - nattvardsvin för 40 kronor flaskan kan ju alltid bli en kul present.

Och Rom är stort. När du tröttnat på att shoppa rödvin som har påvligt godkännande kan du med fördel upptäcka smultronställen, äta glass eller agera klassisk turist i Rom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rom

Italien

Resa | Rom