Trastevere, en matupplevelse i Rom

Stadsdelen Trastevere serverar stora portioner mat och charm

1 av 3 | Foto: KARIN PERSSON
Ta bron över floden Tibern och upptäck de mysiga kvarteren och den goda maten i Rom-stadsdelen Trastevere. Vad sägs om pasta med griskind? Servitören Guido lägger upp generösa portioner.
RESA

När man tröttnat på att leta smultronställen och shoppa religiösa souvenirer i Rom kan man med fördel på gå upptäcktsfärd bland restaurangerna i Trastevere på andra sidan Tibern. Komage, kalvsvans och griskind står på menyn.

Och en stor portion charmig stadsdel.

– Kalvsvans, varsågoda, ät så mycket ni orkar...

Vi tittar ner i grytan som placeras mellan oss på bordet. Coda alla vaccinara är en av de typiskt romanska rätterna som serveras på restaurangen Il Comparone i Trastevere.

Kocken Gino har varit i yrket i femtio år och han har hittills under kvällen inte gjort oss besvikna en sekund. Måltiden inleddes med den judisk-romanska specialiteten friterade kronärtskockor och sedan pastafavoriten bucatini all’amatriciana med bitar av griskind.

Vi får pröva såväl med tomatsås som ”in bianco” för att få en känsla av hur rätten smakade innan tomaterna kom till Italien. Bakom varje rätt finns en historia och måltiden blir lika mycket ett samtal som en gastronomisk upplevelse. Gino ursäktar sig dock för att grädden tagit slut just denna kväll: han kan inte bjuda oss på äkta romansk glass. Det går däremot alldeles utmärkt att hitta i andra delar av Rom.

Kullersten och fontäner

Vi befinner oss på andra sidan floden. I Trastevere. Stadsdelen är en av Roms 22 distrikt och namnet betyder just på andra sidan Tevere (Tibern). Floden flankerar stadsdelen med sin olivoljefärgade ström. När Trastevere, genom byggandet av bron Ponte Sisto, knöts ihop med resten av staden fanns här inte mer än en rad hus. Vinodlingar och åkermark tog sedan vid. I dag sträcker sig området från marknadsområdet Porta Portese upp till kullen Gianicolo. Det är svårt att värja sig från stadsdelens charm. Och det är hit man ska ta sig om man vill hitta bra restauranger i Rom.

Faktum är att Trastevere verkligen lever upp till någon sorts sinnebild av staden. Här har vi gränderna med kullersten och piazzorna med fontäner. Här finns vackert slitna fasader där murgröna klättrar och balkonger som dignar av blommor. Det är som en kuliss, fast på riktigt.

15 000 för en etta

Trastevere är en blandning av trasteverini, folk som alltid har bott här och rika romare som har råd att köpa något till de rådande priserna. Att hyra en liten etta i Trastevere kan kosta runt 15000 kronor i månaden.

Tillbaka till kalvsvansen. Jag pratar med Giusy Spaziani som driver B&B A Casa di Giusy. Hon hyr ut två rum i en vacker våning mitt i Trastevere.

– De traditionella rätterna är fattigmansmat. Från perioder när man bara kunde äta två gånger i veckan. Man tog till vara på allt och det gör man fortfarande, eftersom det är gott. Fattigmansmat är bra mat! Vi för traditionen vidare till våra barn.

Trippa alla romana, komage tillagad med tomat och vin, är ett annat exempel på klassisk husmanskost från Rom. Giusy berättar att när rädslan för galna kosjukan var som störst försvann en del av dessa rätter från menyerna. Men bara högst tillfälligt.

– Det här är ju traditioner som går djupare än så.

”Kvaliteten på gräset avgör”

Roberto Polica och hans fru Anna driver en ostbutik.

Tidigt varje morgon levereras osten från lokala lantbrukare till Antica Caciara på Via S Francesco a Ripa och det gäller att komma i tid om man vill ha en bit. Butiken som ägts av samma familj i över hundra år har en strid ström av kunder. Roberto Polica och hans fru Anna driver butiken som är specialiserad på fårost. Roberto berättar yvigt och detaljerat om kvaliteterna hos pecorino romano.

– Det är kvaliteten på gräset som avgör smaken, förklarar han. Vi har helt enkelt bra gräs här runt Rom.

I Italien får man ofta höra att man kan bedöma en lunchrestaurang genom att spana efter hantverkare. Blåbyxor och parkerade lastbilar utanför betyder stora prisvärda portioner. Fortfarande finns sådana ställen i Trastevere, men som kontrast dyker det upp fler och fler trendiga restauranger och barer.

Bland världens tio bästa barer

Den italienska varianten av aperitif, aperitivo, har alltid serverats med smårätter men ett koncept som kommit för att stanna i de italienska storstäderna är en generös variant där tilltuggen motsvarar en mindre middag.

I den ombyggda verkstaden Freni & Frizioni, som har utsetts till en av världens tio bästa barer av Corriere della Sera, har man satsat på rejält med mat till drinkarna. I den förhållandevis anspråkslösa lokalen serveras en buffé av grillad kyckling, couscous, bröd med tomatröra och grönsaker med dipp. Klientelet består till stor del av utsvultna studenter, men tydligen har Kate Moss varit här och sippat mojito.

Vi rör oss norrut, där temport i Trastevere är skönt nedskruvat. Här möts man av jalusier som hänger snett, poetiskt klotter på murarna och vildvuxna trädgårdar. Och det är trots allt det man vill ha när man drömmer om Fellinifilmernas arbetarkvarter. Det och en stor portion kalvsvans.

1 av 2

Snabbguide/Rom

Åka hit

Charter/paket, prisexempel: 2750 kr för flyg + hotell 3 nätter med Airtours i början av november.

På egen hand: Ryanair flyger från Skavsta direkt till Ciampino utanför Rom, pris från cirka 600 kr t/r. SAS och Norwegian flyger från Arlanda till Fiumicino flygplats, priser från cirka 1000-1500 kr t/r.

Bo

Budget: B&B A Casa di Giusy har utpräglad hemma-hos-känsla. Dubbelrum från 800 kr.

www.acasadigiusy.it

Mellan: Guest House Arco dei Tolomei är romantiskt och personligt. Dubbelrum från 1 000 kr till 1 750 kr.

www.bbarcodeitolomei.com

Lyx: Hotel Santa Maria är ett fint hotell mitt i Trastevere. Dubbelrum från 1 750 kr.

www.htlsantamaria.com

Leta flyg och hotell på Destination.se (Ryanair bokas endast på bolagets hemsida).

Ladda ner resguide:

ROM

Kocken Gino.

Ginos Coda alla vaccinara

Kalvsvansgryta), 4 portioner

1 kg kalvsvans

120 g smör

2 vitlöksklyftor

1 finhackad lök

1 morot

en knippa färsk bladpersilja

1 glas torrt vitt vin

1 lagerblad

cayennepeppar, hel, torkad

200 g krossade tomater

6 selleristjälkar

salt

(köttbuljong)

Gör så här:

1. Skär svansen i bitar (tänk grytbitar), stek dem i en gryta med smöret, lök och morot, samt persiljan.

2. När köttet börjar få färg, tillsätt vitlöksklyftorna, som du först trycker till med en kniv. Tillsätt även lagerbladet och smula ned en torkad cayennepepparfrukt. Salta och låt stå på svag värme i en halvtimme.

3. Häll i vinet och låt det dunsta. Tillsätt tomaterna och selleristjälkarna skurna i bitar. Låt sjuda i tre timmar, späd med köttbuljong om nödvändigt.